ODLAGALIŠTE KAŠTIJUN PROMAŠEN JE KONCEPT I DOKAZ DA SE POLITIKA GURA ISPRED STRUKE

MOSTOV ZELENI TJEDAN

Nakon Marišćine u Rijeci i Karepovca u Splitu, danas je Most u Kaštijunu u Puli

“Odlagalište Kaštijun promašen je koncept i dokaz da se politika gura ispred struke”

 Pula, 26. studenog 2018.Most NL danas je održao konferenciju za novinare ispred ŽCGO Kaštijun u Puli, gdje je upozorio na loše stanje na tom odlagalištu, smještenom tik do turističkom naselja i poljoprivrednog zemljišta. O posljedicama promašenog koncepta zbrinjavanja otpada govorio je saborski zastupnik Mosta prof. Slaven Dobrović, Josip Katalinić, koji se godinama bori protiv CGO Marišćina u Rijeci i Divna Radolović Rosanda, Mostova županijska vijećnica Istarske županije koja na problem Kaštijuna uporno upozorava.

“Svi naši strahovi su se ostvarili. Iz ŽCGO Kaštijun širi se nesnosan smrad, obezvrijeđene su nekretnine i imovina stanovnika koji se primarno bave turizmom, jer je općina Medulin u samom vrhu po broju turista tijekom ljeta, a ugroženi su zaštićeno područje Rt Kamenjak, park šuma Soline, te poljoprivredna zemljišta i OPG-ovi. Građani koji žive u blizini Kaštijuna su ogorčeni zbog nesnosnog  smrada bio otpada koji se neprikladno odlaže, ali svi njihovi apeli gradonačelniku Pule i Istarskom županu su bezuspješni, ništa se nije poduzelo. Na dulji period je ugroženo i zdravlje ljudi, a nekim gradovima su i računi utrostručeni. Što prije treba riješiti problem Kaštijuna i tražimo da inspekcijska služba utvrdi pravo stanje i poduzme konkretne poteze”, istaknula je vijećnica Divna Radolović Rosanda.

Napomenula je kako je ŽCGO Kaštijun, osnovan prije 12 godina, ovog ljeta započeo s radom, iako je bilo protivnika zbog zastrarjele MBO tehnologije i promašene lokacije, ali on je nametnut cijeloj Istri.

Josip Katalinić je istaknuo kako se u Hrvatskoj politika gura ispred struke, što je vidljivo na primjerima CGO Marišćine i CGO Kaštijuna.

“Mi mještani općine Viškovo već više od 6 godina trpimo posljedice loših političkih odluka. Odabrane lokacije su neprimjerene za ovakve centre i zbog toga trpe stanovnici u čija naselja su ugurana ovakvi centri. Na Marišćini smo samo u zadnjih mjesec dana imali preko 40 satnih prekoračenja sumporovodika i time nam je kategorija zraka otišla u drugu kategoriju. Mještani su kontinuirano pod stresom zbog konstantnog smrada, što dodatno utječe na naše zdravlje. Stres je okidač za vrlo ozbilje zdravstvene probleme. Tehnologija centara je zastarjela i potpuno suprotna smjernicama Europske unije. Umjesto da spasimo sve sirovine iz otpada, mi gradimo centre za uništavanje”, rekao je Katalinić.

Prof. Slaven Dobrović, bivši ministar energetike i zaštite okoliša, istaknuo je kako je CGO Kaštijun, kao i Marišćina, loše tehnološko rješenje i promašen koncept za otpad.

“Rad ovakvih centara neminovno će uzrokovati smrad, ugroženost okoliša i povećanje cijena usluge. Jedino rješenje je promjena koncepta tako da se uspostavi odvojeno prikupljanje bio razgradivog otpada, te opasnog i glomaznog otpada, što će ujedno omogućiti pojednostavljivanje tehnologije. Tek u takvim uvjetima, bit će moguće raditi bez smrada i uz bitno veći udio sekundarnih sirovina u produktu obrade. Odgovornost svih dionika u lancu realizacije ovog centra je značajna, ali treba nastojati postići rješenje da se izbjegne vraćanje EU investicije. Hoće li Hrvatska administracija nešto naučiti iz ove konceptualne i tehnološke greške, tek treba vidjeti”, rekao je Dobrović.