GRMOJA: „I NAKON ŠTO JE PREMIJER SMIJENIO GLAVNU TAJNICU MINISTARSTVA VANJSKIH POSLOVA, NASTAVIT ĆU OD MINISTRICE PEJČINOVIĆ TRAŽITI ODGOVORE O NEZAKONITIM POSLOVIMA“

Zagreb, 30. studenog 2018. – Nakon što je saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja jučer službeno od ministrice MVPEI-a Marije Pejčinović Burić ponovno zatražio konkretne odgovore o višegodišnjem protupravnom trošenju i prisvajanju državnog novca u veleposlanstvima u Washingtonu i Canberri, predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je potpisao odluku o smjeni glavne tajnice Ministarstva vanjskih i europskih poslova Lorete Bertoša-Kušen.

Grmoja je istaknuo kako je premijer Plenković odluku o smjeni Lorete Bertoša-Kušen, glavne tajnice MVPEI-a, supruge bivšeg veleposlanika RH u Canberri, potpisao samo 24 sata nakon što je opet zatražio odgovore o sumnjivim poslovima u tom ministarstvu.

„Istina polako ali sigurno izlazi na površinu usprkos osobnom uključivanju predsjednika Vlade Plenkovića u zaštitu njegovih dugogodišnjih poznanika od kaznenih i stegovnih postupaka. I nakon ove smjene glavne tajnice Lorete Bertoša-Kušen inzistirat ću na konkretnim odgovorima na konkretna zastupnička pitanja od ministrice Pejčinović Burić. Javni je interes zaštititi državne novce od protupravnog trošenja i prisvajanja čak i kad su počinitelji dugogodišnji poznanici predsjednika Vlade Plenkovića. Zaposlenik MVPEI-a Damir Sabljak zbog ovog je slučaja udaljen iz ministarstva, a USKOK ga je, kao podnositelja prijave, odbio pozvati na saslušanje i odbio mu je uručiti rješenje o odbačaju prijave. Ovo je potvrda, da je kaznena prijava itekako utemeljena “, rekao je Grmoja.

Grmoja je 19. rujna 2018. postavio devet konkretnih zastupničkih pitanja ministrici Pejčinović Burić koja je na neka pitanja odgovorila uopćeno, a na neka nije dala nikakav odgovor. Potom je 11. listopada 2018. na javnoj sjednici saborskog Antikorupcijskog vijeća, glavni inspektor Damir Božić, suočen s dokumentima, priznao da su službene osobe ministarstva godinama kršile Pravilnik o unutarnjem redu MVPEI-a jer su lažnim rasporedom u Sydneyu omogućavale višegodišnje protupravno prisvajanje državnog novca isplaćivanjem plaća i nadoknada i dosadašnjoj glavnoj tajnici ministarstva Loreti Bertoša Kušen.

I u službenom fonogramu rasprave aktualnog prijepodneva od 19. rujna dokumentiran je skandalozan politički pritisak predsjednika Vlade Plenkovća na pravosuđe izjavom da “najčešće ne vode ničemu” predstavke poput onih podnesenih protiv službenih osoba koje su sudjelovale u višegodišnjem protupravnom trošenju i prisvajanju državnog novca u veleposlanstvima u Washingtonu i Canberri. Tog istog dana, kad je predsjednik Vlade Plenković dao ovaj politički nalog, USKOK je donio rješenje o odbačaju kaznene prijave koju je prethodno u ladici držao čak 11 mjeseci. Nakon toga, podnositelj prijave Damir Sabljak udaljen je iz MVPEI-a. Zato bi smjena glavne tajnice Bertoša Kušen trebala biti tek početak ozbiljne istrage u ovom ministarstvu i na tome ću inzistirati“, zaključio je Grmoja.