ODBIJANJEM SVIH AMANDMANA I PRAZNOM SABORNICOM TRENUTNA VLAST JASNO JE POKAZALA KOLIKO DRŽI DO DOBROBITI GRAĐANA

Zagreb, 01. prosinca 2018. god. – Jučer je u Saboru na dnevnom redu bilo izjašnjavanje o amandmanima na Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske  za 2019. godinu. Ukupni prihodi proračuna za 2019. godinu planirani su u iznosu od 136,1 milijardi kuna, dok su ukupni rashodi veći od prihoda za 4,2 milijarde i planiraju se u iznosu od 140,3 milijardi kuna.

Na prijedlog državnog proračuna Most nezavisnih lista podnio je 64 amandmana, od toga klub Mosta 28 amandmana, a saborski zastupnici 36 amandmana.

Moramo istaknuti da je niz naših amandmana bio namijenjen lokalnim infrastrukturnim projektima koji se obećavaju već godinama, ali su svi redom odbijeni.

Dio amandmana odnosi se na brdsko- planinska područja, zatim otoke i potpomognuta područja, između ostalog tražili smo da se bolje uloži u prometnice s ciljem poboljšanja uvjeta života i bolje povezanosti stanovništva koje živi na tim područjima., tako smo tražili zaobilaznicu oko Orebića, te niz spojeva na autoceste, od Metkovića, Ravče, Imotskog, Sinja, Drniša do Knina, kao i prvu etapu izgradnje autoceste Lekenik – Sisak.

Tražili smo da se izdvoje sredstva za prijevoz učenika, da se uloži u izgradnju osnovnih škola i obnovu školskih dvorana, sufinanciranje predškolskog odgoja, a sve s ciljem zadržavanja ljudi i podizanjem kvalitete života u brdsko-planinskim i potpomognutim područjima.

Za Slavoniju su u proračunu predviđena samo četiri projekta u poljoprivredi, te smo zatražili povećanje sredstava u iznosu od 50 milijuna kn. Predložili smo da se do kraja napravi davno obećana brza cestu od Iloka do A3 i napokon riješi dio gorućeg problema prometne izoliranosti krajnjeg istoka Hrvatske. Dio amandmana usmjerili smo i na kulturna dobra, predlagali smo otvaranje Muzeja mora u Splitu, sanaciju Dioklecijanovih podruma, što se tiče sporta, tražili smo sanaciju krova stadiona Poljud.

Nizom amandmana zatražili smo dodatna ulaganja u zdravstvu te djecu i mlade, jedan od amandmana bio je usmjeren na izgradnju studentskog doma za djecu bez roditeljske skrbi, zatim liječenje djece od akutne limfoblastične leukemije, sanaciju klizišta u Psihijatrijskoj bolnici Lopača, prevenciju nasilja I ovisnosti.

Putem ova 64 amandmana nastojali smo pokriti cijelu Hrvatsku, predlagali smo amandmane od zdravstva do poljoprivrede, od kulture do sporta, od cesta do poduzetnika, ali vladajući su sve redom odbijali i ponovno pokazali da nemaju sluha za ništa, osim za trgovinu.

Donošenje državnog proračuna trebao bi biti jedan od najvažnijih financijskih, ali i političkih događaja u godini, ali trenutna vlast jasno je odbijanjem amandmana i praznom sabornicom pokazala koliko drži do dobrobiti građana.