MOST JE OPCIJA KOJA OMOGUĆAVA SLOBODNO DJELOVANJE POJEDINCA

Prof. Dr. Sc. Željko Požega, profesor na Ekonomskom fakultetu u Osijeku predsjednik je Gradskog vijeća Grada Osijeka


Kako to da ste se odlučili baviti politikom?

Politiku pratim od osnovne škole, a od studija vrlo pažljivo i detaljno. Godinama sam za razne medije analizirao politiku i dnevno – političke događaje u našoj zemlji te je bilo pitanje dana kada ću uči aktivno u politiku. Za razliku od mnogih koji odmah nakon završetka fakulteta ili sa 25 – 30 godina misle da su potpuno spremni za bavljenje politikom, ja bih volio, iako imam 39 godina, da sam još 10 ili 20 godina mogao učiti i pripremati se za izazove u politici.

Jeste li u Mostu pronašli ono čemu ste težili? Po čemu se Most razlikuje od drugih političkih opcija u Hrvatskoj?

Ogromno biračko tijelo u Hrvatskoj ne želi više HDZ i SDP jer su ih razočarali. Most je razumna treća opcija.

Zašto ste odabrali baš Most?

Jer omogućava slobodno djelovanje pojedinca.

Je li za Vas bitna orijentacija stranaka?

Bitna je vizija kakvu Hrvatsku želimo, iz vizije proizlazi strategija i taktika, a iz njih zakoni i svakodnevne odluke.

Za što se Vi konkretno zalažete u Vašoj lokalnoj sredini?

Tu je najprije bitno reći da mi nismo dobili gradonačelnika i zamjenike, koji izvršno i operativno vode grad, nego smo dobili pet vijećnika, a što bitno smanjuje prostor i mogućnost djelovanja. Realizirali smo dosta projekata na razini Grada Osijeka i još su mnogi započeli i u tijeku su, ali je veliki problem sve što radite učiniti vidljivim javnosti.

Koji su Vaši konkretni interesi?

Budući da sam profesor ekonomije i radim na osječkom Ekonomskom fakultetu kao redovni profesor, to je svakako ekonomija u cjelini. Detaljnije, to je područje upravljanja ljudima, na tome sam doktorirao i kolegije iz toga područja predajem.

Što vidite kao rješenje?

Reći rješenje u svega nekoliko rečenica nije jednostavno, niti ozbiljno, ali to bi svakako bila ozbiljna i dubinska promjena izbornog sustava, potom uvođenje obaveznog izlaska na izbore, zatim reforme po svim resorima i sustavima, te uvođenje rada i reda i pravičnih odnosa.

Kakva je situacija danas u Gradskom vijeću, koje projekte ste potaknuli?

Kod izbora direktora gradskih poduzeća uveli smo javne natječaje, obavezan završeni fakultet, višegodišnje radno iskustvo, profesionalno testiranje i potpisivanje ugovora na mandat od četiri godine bez kasnijeg ostajanja u sustavu, odnosno poduzeću, kod izbora ravnatelja ustanova također profesionalno testiranje i ugovor na mandat bez ostajanja u sustavu, kod izbora članova nadzornih odbora i upravnih vijeća isto fakultet i višegodišnje radno iskustvo. Izgradnja nove zgrade Osječkog sajma, veliki projekt modernizacije gradskog prijevoza, besplatni bežični Internet na glavnim gradskim lokacijama, nove sajamske manifestacije, ustrojavanje Odjela za gospodarstvo, proglašenje Dana osječkih branitelja, neplaćanje vrtića preko ljeta, projekti energetske učinkovitosti, produženi boravak u vrtićima, novi programi u vrtićima, novi sustav bespovratnih sredstava za poticanje poduzetnika i za potpore za nabavu opreme poduzetnicima, povećanje plaća odgojiteljicama, mjere za poticanje IT sektora, samo su neki od projekata koje smo inicirali i realizirali ili su u fazi realizacije. Ima dosta projekata na kojima aktivno sudjelujemo kao koalicijski partneri, a svakako je najveći proračun za 2019. gdje je osigurano dodatnih 7 milijuna kuna za poticanje gospodarstva. Tako će 2019. godina biti specifična po tome što će Grad Osijek najviše u povijesti dati sredstava za razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta. Svjesni smo da je za sve te projekte trebalo jako puno energije i truda kako bismo ih pokrenuli i realizirali, ali to je sve skupa građanima Osijeka nedovoljno jer se nova radna mjesta otvaraju sporo i nema ih dovoljno. Svjesni smo da otvaranje radnih mjesta ne ide brže i u većem broju, ali i ističemo da dajemo sve od sebe u uvjetima vrlo ograničenih ovlasti.

Koji dio je po Vama nužan mijenjati u obrazovnom sustavu?

Najprije bi trebalo mijenjati sve “tvornice“ u kojima se proizvode budući profesori, dakle način funkcioniranja fakulteta, zatim drastično povećanje plaća učiteljima i profesorima, potom prava reforma školstva u smislu promjene broja i naziva kolegija, sadržaja koji se uče, potom obavezna izmjena metoda i načina učenja i ocjenjivanja.

Odabrali ste ostati i djelovati u Hrvatskoj, zašto?

Objektivno zato što je volim više nego bilo koju drugu zemlju u svijetu što je normalno jer u većini zemalja nisam nikada bio ili sam bio jednom ili koji puta turistički. Ovdje su meni slični ljudi, dakako, mislim psihološki, ovdje su moji običaji, moj jezik, ljudi koji imaju mentalitet kao i ja. Subjektivno sam ostao u Hrvatskoj jer vam nigdje ne može biti ljepše nego u svojoj zemlji ako imate primanja dovoljna za dostojanstven i pristojan život. Stoga razumijem svakoga tko je otišao jer nije mogao ostvariti primanja kojima će svojoj obitelji osigurati egzistenciju.