ČIME JE ORBAN KUPIO PLENKOVIĆA?

Zagreb, 21. prosinca 2018.– Most NL ističe da razvlačenjem postupka i odustajanjem od otkupa INA-e, Plenkovićeva Vlada omogućuje mađarskom MOL-u da provede svoju ucjenu i najavljeno zatvaranje sisačke rafinerije.

Most navodi kako je opravdano pitati premijera Andreja Plenkovića čime ga je ucijenio mađarski premijer Viktor Orban? Što će Hrvatska dobiti ako je Mađarima dozvolio zatvaranje rafinerije u Sisku, pustio ih u upravljanje Petrokemijom, a još malo pa će moći izvoziti INA-in plin sebi i tko zna što nas još čeka da saznamo? Nije li previsoka cijena mađarskog samilosno-ucjenjivačkog sudjelovanja u projektu LNG terminala kojim Plenković pokazuje svoju privrženost EU tražeći buduću stolicu u komisiji?

Podsjećamo da je predsjednik Vlade osobno imenovao hrvatske članove uprave INA-e i time preuzeo odgovornost. Oni očito ne zastupaju interese INA-e. Među dioničarskim ugovorom MOL se obvezao biti strateški partner, preuzeo je tržište i pretvorio INA-u u maloprodajnu naftnu kompaniju. Mađari suvereno štite svoje interese, a hrvatska vlada i ministar nisu u stanju ispuniti dane riječi i provesti natječaj za otkup.

“Njegov ministar Ćorić je dobio sinkopu te se ne sjeća da su Plenković i drugi HDZ-ovci zavaravali hrvatsku javnost izjavama kako neće dopustiti zatvaranje niti jedne hrvatske rafinerije. Iako je izjavio da nije naftni stručnjak, ipak je siguran da treba zatvoriti rafineriju u Sisku jer navodno nije isplativa iznoseći neke podatke koje mu piše MOL-ov odjel za propagandu. Plenković je, kao i njegov stranački prethodnik Ivo Sanader, ponovno Mađarima dao zlatni glas, ali ovaj puta Orban i MOL upravljaju ne samo INA-om već i Vladom Republike Hrvatske”, navode u Mostu.

Most NL