MOSTOVI ZDRAVSTVENI ZAKONI POMOGLI BI PACIJENTIMA U PREVENCIJI KRONIČNIH BOLESTI I UŠTEDILI NOVAC ZDRAVSTVENOM SUSTAVU

Zagreb, 27. prosinca 2018. – Na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru predstavljen je paket zdravstvenih zakona kojima će se prevenirati kronične nezarazne bolesti na nacionalnoj razini, a Klub zastupnika Mosta je uputio te prijedloge zakona u e savjetovanje. O ovim zakonima su govorili predsjednik Mosta Božo Petrov, saborska zastupnica dr. sc. Ines Strenja i dr. Ivan Bekavac, voditelj Mostovog savjeta za zdravstvo koji je na ovim zakonima radio.

Zakonom o zdravstvenoj prevenciji nezaraznih bolesti  uvodi se organizirani sustav zdravstvene prevencije na nacionalnoj razini. Uvode se 4 tipa zdravstvene prevencije: primarna, sekundarna, tercijarna i kvartarna, a kvartarna je novi, revolucionarni koncept. Primarna prevencija je usmjerena na zdrave osobe, podrazumijeva uklanjanje rizika, sekundarna se odnosi na prepoznavanje potencijalnih bolesnika u ranom stadiju bolesti, tercijarna na prepoznavanje i zbrinjavanje stanja koja se ne mogu liječiti i kvartarna koja  se odnose na izbjegavanje obavljanja medicinskih postupaka koji mogu dovesti do neželjenih posljedica po zdravlje pacijenta. Obuhvaćena je i izmjena i dopuna Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, te izmjena i dopuna Zakona o trgovini.

„Ovo su prijedlozi zakona na kojima je radila struka, a ne politika! Oni nisu populističke, ne idu za proklamiranjem parola, već konkretnih preventivnih mjera koje idu prema poboljšanju zdravstvene zaštite građana kojima će se omogućiti bolja zdravstvena skrb. Ne idemo za populizmom nego konkretnim mjerama koje će pomoći ljudima. Na e-savjetovanju očekujemo povratnu reakciju građana“, naglasio je dr. Ivan  Bekavac.

Dr. sc Ines Strenja istaknula je kako do sada u RH nismo imali ovakav zakon i nije postojao objedinjeni zakonodavni okvir kojim bismo spriječili kronične nezarazne bolesti i zakonski uredili i digli na razinu koja bi bila obveza građana i liječnika.

„Ovim se Zakonom uređuju način i uvjeti provedbe primarnih, sekundarnih, tercijarnih i kvartarnih mjera prevencije kroničnih nezaraznih bolesti s ciljem postizanja najviše razine zdravlja građana. Imamo zakon o zaraznim bolestima, ali ne o kroničnim nezaraznim bolestima od kojih u svijetu umire 40 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj 23 tisuće ljudi“, istaknula je dr.sc. Strenja. Podsjetila je na Nacionalni plan borbe protiv raka čije donošenje je inicirala još 2016. I koji će spriječiti 25 posto smrti od raka, a ovim zakonom moći ćemo spriječiti još 50 posto smrti od krvožilnih bolesti.

Racionalna zdravstvena zaštita nije ona koja štedi na pacijentima, već ona koja je organizirana sukladno stručnim smjernicama djelujući na unapređenju zdravlja populacije, te očuvanju svih preostalih potencijala za zdravlje svakog pojedinca“, zaključio je dr. Bekavac.

Božo Petrov je završno objasnio kako ovim Mostovim zakonima omogućava i pravilna prevencija i ušteda u zdravstvenom sustavu.

“Od 50 posto građana koji danas umiru zbog krvožilnih bolesti, kada bi se uvela pravilna prevencija, čak 70 posto tih ljudi moglo bi preživjeti. Upravo u tom smjeru ide naš zakon. Donosi veliku dobrobit građanima i istovremeno uštedu u zdravstvenom sustavu koji je definitivno rupa bez dna”, zaključio je Petrov.