MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, AGROKOR I DORH ZAJEDNO PRITIŠĆU NAČELNIKE I GRADONAČELNIKE NA PREPUŠTANJE DRŽAVNOG ZEMLJIŠTA

BRIGA ZA VELIKE I PODOBNE JEDINI JE PROJEKT KOJI RESORNO MINISTARSTVO I VLADA NUDE SLAVONIJI I BARANJI

Osijek, 7. siječnja 2019. – Most nezavisnih lista je izrazio nezadovoljstvo pozivom na sastanak i pritiskom kojim ministar Tolušić, Agrokor i DORH pokušavaju utjecati na načelnike i gradonačelnike gradova i općina u kojima Agrokorove tvrtke imaju koncesije na državno zemljište, kako bi se pravo na 32.000 hektara državnog zemljišta koje koristi Agrokor prenijelo nekom budućem vlasniku mimo općeprihvaćenih pravila o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem i ispod cijena koje vrijede za sve ostale zakupnike.

„Novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu Ministarstvo poljoprivrede i Vlada su pribjegli provizornim rješenjima prilagođavajući zakone kontaminiranom procesu izvanredne uprave u koncernu Agrokor. Najvećem populistu u Vladi, ministru Tomislavu Tolušiću, kojem su puna usta malih poljoprivrednih proizvođača, sada ne odgovara njegov vlastiti Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Upozoravamo ga da ne izvrće članak 41. Zakona koji jasno kaže da čelnici lokalnih samouprava prava zakupnika mogu, ali ne moraju prenijeti na osobu koja je u postupku nesolventnosti stekla cjelokupnu imovinu zakupnika namijenjenu poljoprivrednoj proizvodnji, kao i odredbu koja određuje da takav aneks ugovora isključivo sklapaju jedinice lokalne samouprave s novim zakupcem. Da se ministar Tolušić drži svog zakona, morao bi znati da su uvjeti aneksa na koncesije isključivo dio dogovora lokalnih samouprava i novih tvrtki gdje će utvrditi prihvatljive okvire koji osiguravaju korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta sukladno gospodarskom programu, uredno plaćanje pravedne cijene i osiguranje maksimalnih koristi za zajednicu na čijem se području zemljište nalazi. Na ovaj način ministar i Vlada pokušavaju političkim pritiscima pogodovati novom Plus Agrokoru, štiteći sve ono što se događalo u Agrokoru, umjesto da štite hrvatske građane. Ako mu ne odgovara ovakav Zakon neka preuzme odgovornost i izmjeni onako kako on i Agrokor žele, a ne da vrši represiju nad lokalnim čelnicima.“ – izjavio je saborski zastupnik Tomislav Panenić.

„Bojim se da će HDZ-ovi gradonačelnici i načelnici popustiti pod stranačkom stegom te jasno u ime malih poljoprivrednih proizvođača tražimo da ne potpisuju produženje ugovora koji nisu u interesu lokalnog stanovništva.“ – rekao je Zvonko Jelić, poljoprivredni proizvođač iz grada Otoka i županijski vijećnik u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Saborska zastupnica Sonja Čikotić istaknula je da je, za mjeru koja se odnosi na povećanje konkurentnosti, isplaćen novac za svega 19 korisnika, u vrijednosti 28 milijuna kuna, a prijave za mlade i ruralni turizam su u obradi već preko 240 dana, što govori dovoljno o investicijama u sektoru poljoprivrede i Slavoniji i Baranji, gdje u mandatu aktualnog ministra nije raspisan niti jedan natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta .

„Briga za velike i podobne jedini je projekt koji resorno ministarstvo i Vlada nude Slavoniji, Baranji i Srijemu, iako su kod usvajanja Zakona o poljoprivredi promovirali prednost mladih, a sada im nude dvostruke cijene i javne natječaje bez konkretnog datuma. Već smo u 2019. godini, 2020. je referentna godina za upis poljoprivrednog zemljišta i ostvarenja prava na plaćanje na hektare, a za vrijeme ministra Tolušića nema pomaka u povećanju korištenja dodatnih površina!“ – upozorila je Sonja Čikotić.