MIRO BULJ I SINJSKI VIJEĆNICI: NASTAVLJAMO BORBU ZA DALMATINSKU ZAGORU, „BRZA CESTA KRIŽICE – KUKUZOVAC“ JE CESTA ŽIVOTA ZA CETINSKI KRAJ

Sinj, 12. siječnja 2019. god. – Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj danas je, uz potporu sinjskih vijećnika Petra Župića i Frane Boke te vanjskog člana Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora Željka Poljaka, na Kukuzovcu najavio nove aktivnosti u borbi za realizaciju najvažnijeg infrastrukturnog projekta „Brza cesta Križice-Kukuzovac“. Ovom prilikom, očito razočaran načinom na koji se tretiraju stanovnici cetinskoga kraja, ponajprije kako kaže olako izrečenim lažnim obećanjima u predizborne svrhe i potpunom nebrigom za ovaj povijesni prostor, prozvao je premijera Andreja Plenkovića i župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana.

Ukazao je na sljedeće podatke: „Projekt je pokrenut 2016.g., u prosincu 2016. prezentirana je Studija izvodivosti gdje je najpovoljnijom ocijenjena varijanta 3.1, ukupne dužine 8,3 km, u vrijednosti od 243 milijuna kuna, te su sve lokalne samouprave i Splitsko-dalmatinska županija podržale ovaj projekt, najavljena je izmjena prostorno-planske dokumentacije, izrada studija i ostale projektne dokumentacije.“ Dodao je: „Projekt je značajan za 50.000 ljudi cetinskoga kraja. Nažalost niti jedan zastupnik s područja IX i X izborne jedinice, s liste HDZ-a, nije digao ruku kada sam putem amandmana tražio da se za isti osiguraju sredstva. Podsjetiti ću, radi toga i drugih prijedloga koje sam imao a koji su bitni narodu a ne elitama, nisam podržao proračun.“

Prošle godine je Miro Bulj zajedno s kolegom Antom Pranićem, gradonačelnikom Vrgorca, tražio osnivanje Savjeta za Dalmatinsku zagoru za sve ključne projekte, ali se odazvalo samo 6 čelnika lokalne samouprave ovoga područja, a Bulj smatra da ostali nisu smjeli.

„Cetinski kraj je zaboravljen i od Splitsko-dalmatinske županije i od države. Nama zato ne preostaje ništa nego da se borimo zajedno s narodom, uz peticije i prosvjede. Probudit će se narod jer svatko može prepoznati o čemu se ovdje radi. Mi ćemo biti uporni ne samo u Saboru, nego i među narodom te ćemo u svakom selu ukazati na značaj projekata koje oni olako obećavaju u predizborno vrijeme, a konkretno za cetinski kraj niti jedan nisu ispunili.“ – kazao je Bulj.

Osim toga, prezentirao je i tablicu koja pokazuje odljev stanovnika iz cetinske krajine po općinama. U 2011. smo imali 48.000 stanovnika dok 2017. imamo 2.500 stanovnika manje, kao primjer naveo je općinu Hrvace iz koje je iselilo 607 stanovnika odnosno 16% i Trilj koji bilježi 721-og stanovnika manje, tako da je sada ispod 9.000.

„Ovo su gradovi duhova i to ne smijemo dozvoliti. Borit ćemo se na terenu zajedno sa narodom jer ova Vlada je ništa drugo nego Vlada lažnih obećanja narodu cetinskog kraja i Dalmatinske zagore. U rasponu od 2011. do 2016. godine iz Dalmatinske zagore iselilo je 26.000 stanovnika, i to je najbolji pokazatelj što rade prema ovom povijesnom prostoru.“ – zaključio je.