ZEMLJA – NAJVRJEDNIJI RESURS SLAVONIJE, BARANJE I SRIJEMA MORA SLUŽITI ZA RAZVOJ GOSPODARSTVA I OSTANAK STANOVNIŠTVA

Osijek, 17. siječnja 2019. – Saborski zastupnik Tomislav Panenić pozvao je čelnike lokalnih samouprava, poljoprivredne proizvođače i stanovništvo da se odupru nastojanjima ministra Tolušića u namjeri da vrijedno poljoprivredno zemljišta preda u nepoznatu budućnost Agrokora plus bez ikakvog plana i obaveze te da prepoznaju ovaj trenutak kao ključan za utjecanje na budućnost poljoprivredne proizvodnje i prerade na području Slavonije, Baranje i Srijema.

„Ne govori se samo o raspodjeli zemlje, moramo upozoriti i na plan upravljanja sustavom Agrokora, za koji ne znamo kako će se provoditi, tko će njime upravljati te hoće li će osigurati željeni razvoj? Danas je trenutak u kojem se moramo i možemo zauzeti da stvorimo bolje okvire, da ugovori koji budu sklapani s bilo kojom tvrtkom osiguraju da zemljište služi za budući razvoj, a ne kao sirovinska baza koja će zapošljavati minimalan broj ljudi i služiti kao sredstvo kojim kapital Slavonije, Baranje i Srijema seli prema nekim drugim zemljama i da se time obezvrjeđuje naše najvrjednije resurse.

Pozivam sve da kažu da niti jedan ministar i niti jedan trgovački sud ne mogu odlučivati o našoj budućnosti bez jasnog plana. Sada moramo biti odlučni i organizirani jer ne štitimo samo našu zemlju već i poduzeća koja kod nas djeluju i njihove zaposlenike pred kojima je neizvjesna buduće restrukturiranje Agrokora.“ – izjavio je Tomislav Panenić.

Saborska zastupnica Sonja Čikotić istaknula je da ovaj trenutak može biti ogromna prijetnja, ali isto tako i ogromna prilika da upravljamo poljoprivrednim zemljištem, svojim najvrjednijim resursom. Slavonija, Baranja i Srijem nemaju plaže, bogate koncesije ni pomorska dobra, već zemlju, šume i vode koje se treba štititi kao najvrjedniji potencijal.

„Ukoliko poljoprivredna zemljišta budu i dalje iznajmljivana po najnižim cijenama bez jasnih planova ulaganja samo određenim velikim korporacijama, tada naši stanovnici neće imati onu dodatnu vrijednost od koje će moći stvoriti kvalitetne uvjete niti za sebe niti za svoju djecu kako bi ostali živjeti u ruralnim dijelovima.“ – upozorila je Sonja Čikotić.