POGLAVLJA 23 I 24 PRISTUPNIH PREGOVORA EU SA SRBIJOM OTVORIO JE MIRO KOVAČ

MINISTRICA PEJČINOVIĆ BURIĆ I DALJE KRŠI VAŽEĆU ODLUKU VLADE

Zagreb, 18. siječnja 2019. – Most nezavisnih lista reagira na netočne navode ministrice Pejčinović Burić koji su izrečeni na današnjoj konferenciji za medije te upozorava da Pejčinović Burić još uvijek nije odgovorila na pitanje zašto krši važeću odluku Vlade vezanu uz praćenje provedbe mjerila iz poglavlja 23 i 24 pristupnih pregovora EU sa Srbijom.

„Ključno pitanje je zašto se ne sastaje Povjerenstvo koje treba sustavno pratiti provedbu mjerila iz poglavlja 23 i 24? Činjenica je da Srbija ne surađuje, a to su potvrdili i ministar Bošnjaković i pomoćnik ministra branitelja Sučić. Što onda Vlada čini? Što čini ministrica Pejčinović Burić? Što se tiče optužbi da je Most mogao zaustaviti otvaranje navedenih poglavlja, podsjećamo ministricu da je ministarstvo Ante Šprlje, tada ministra tehničke Vlade, pravovremeno upozorilo i s ciljem sprječavanja različitih tumačenja dalo konkretan prijedlog dopune Zajedničkog stajališta EU-a za poglavlje 23 te ukazalo na problem Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, ali nikada nije dobilo povratnu informaciju o eventualnom prihvaćanju ili neprihvaćanju primjedbi od strane EK, odnosno Ministarstvo pravosuđa nikada nije dobilo uvid u konačni tekst Zajedničkog stajališta EU-a za poglavlja 23 i 24 pregovora s Republikom Srbijom. Sastancima Povjerenstva za praćenje provedbe predsjedao je stranački kolega ministrice Pejčinović Burić i njen prethodnik Miro Kovač, dakle, može se njemu obratiti pitanjem zašto je otvorio poglavlja.“ – izjavio je saborski zastupnik Nikola Grmoja.

Most nezavisnih lista kontinuirano upozorava na ovaj problem te ističe da je MVEP, zaduženo za otvaranje poglavlja, cijelo vrijeme pod kontrolom HDZ-a.

„Crna Gora isplaćuje odštete, a što se tiče Srbije – Vlada još nije organizirala čak ni prikupljanje svjedočenja svih logoraša. Glavni državni odvjetnik kao i savjetnik Predsjednice RH nisu slučajno imenovani za stalne članove Povjerenstva koje ministrica i dalje odbija sazivati. Ne može Vlada svojevoljno na bilateralnim razgovorima rješavati pitanja bez svih uključenih institucija. Ovakvo stanje odgovara Srbiji, ali ne i hrvatskim žrtvama.” – zaključio je Nikola Grmoja.