PREDSJEDNIK ODBORA ZA POLJOPRIVREDU PANENIĆ SUDJELOVAO NA 12. FORUMU EUROPA – UKRAJINA

(Izvor: sabor.hr)

Naš zastupnik Tomislav Panenić kao predsjednik Odbora za poljoprivredu sudjelovao je na 12. Forumu Europa – Ukrajina

Rzeszow – Predsjednik Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić sudjeluje u radu 12. Foruma Europa – Ukrajina koji se 24. i 25. siječnja održava u Rzeszowu u Poljskoj.

Rasprava provedena u okviru panela „Ulaganja u poljoprivredu – mogućnosti međunarodne suradnje“ pokazala je kako su uz ukrajinsku poljoprivredu, koja je bazirana na velikim poljoprivrednim konglomeratima, vezane značajne strukturne slabosti. Panenić je u raspravi podsjetio na krizu kroz koju trenutno prolazi Hrvatska zbog problema s Agrokorom, najvećom hrvatskom kompanijom, upozorivši na važnost rasprava o osjetljivosti slabije razvijenih država članica i jačanja njihove otpornosti na moguće krize koje u slučaju ovakvih problema uzrokuju otegotne učinke.

Govoreći o iskustvima Hrvatske Panenić je istaknuo kako u sektoru poljoprivrede još uvijek nije ostvarena ključna korist članstva u Europskoj uniji. Naveo je kako izostanak značajnijih investicija u preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda utječe na konkurentnost poljoprivredne proizvodnje, a posredno i na ravnomjeran razvoj ruralnih područja. Zbog navedenog od ključne je važnosti da se budućom reformom Zajedničke poljoprivredne politike osiguraju uvjeti ravnomjernog razvoja. Trenutno stanje jačanja proizvodno preradbenih kapaciteta razvijenijih država članica Unije rezultat je korištenja moderne mehanizacije i novih tehnologija proizvodnje korištenjem europskih sredstava za ruralni razvoj, kojima se značajno podigla proizvodnost.

S druge strane smanjila se potreba za radnom snagom što rezultira depopulacijom ruralnih prostora, a slabije razvijene države članice postaju sirovinska baza. Jačanje kapaciteta razvijenih država članica uzrokuje negativnu bilancu u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u manje razvijenim državama, koje zbog sve većeg uvoza tih proizvoda višeg stupnja finalizacije ne uspijevaju biti konkurentne zbog ekonomije obujma koja se prelijeva u okvirima zajedničkog tržišta.

Na 12. Forumu Europa – Ukrajina sudjelovali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, akademske zajednice, različitih udruženja, organizacije civilnog sektora i gospodarstvenici.