BILO JE PITANJE DA LI ŠUTKE GLEDATI ILI SE POLITIČKI AKTIVIRATI I USTATI U OBRANU NAJSIROMAŠNIJIH!

RIJEČANINA JOSIPA KUKULJANA MEĐU MOSTOVCE PRIVUKAO NAČIN NA KOJI SE BORE S POLITIČKIM MAŠINERIJAMA KAKO BI POMOGLI MALOM ČOVJEKU

BILO JE PITANJE DA LI ŠUTKE GLEDATI ILI SE POLITIČKI AKTIVIRATI I USTATI U OBRANU NAJSIROMAŠNIJIH!

Mostovac Josip Kukuljan živi u Rijeci, zajedno sa suprugom Nikolinom i dvoje djece, vijećnik je u Gradskom vijeću, voditelj građanske inicijative „Protiv skupog Energa“ te entuzijast angažiran u zaštiti najugroženijih građana i borbi protiv energetskog siromaštva.

Kako ste se angažirali u Mostu nezavisnih lista?  

Priključio sam se u kolovozu 2018.,a privukao me način na koji Most vodi politiku. Mostovci su se suprostavili dotadašnjoj političkoj mašineriji SDP/HDZ bez straha i s konkretnom namjerom da se učini nešto i pomogne malom čovjeku.

Vijećnik ste u Gradskom vijeću Rijeke. Za što se Vi konkretno zalažete, koje mjere predlažete?

Način na koji se vodi grad treba mijenjati iz samog temelja, rekli bi “nešto je trulo u državi Danskoj!”. U Rijeci treba mijenjati politiku upravljanja komunalnim tvrtkama kako bi poslovale pozitivno i pružale kvalitetan standard građanima. Za početak, zalažem se za hitno osnivanje Gradske blagajne koja je sada u rukama outsourcing tvrtke odnosno privatnika Ri-stan d.o.o. koja godišnje okreće preko 200 milijuna kuna.  Zalažem se za ukidanje dvostruke naknade za grobno mjesto. Grad Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj koji ima takvu praksu. Nadalje, zalažem se za kvalitetniji rad gradske toplane.

Tko ili što najviše opstruira napredak grada?

U zadnjih dvadesetak godina vidljivo je da grad stagnira. Aktualna gradska vlast koju vodi SDP suštinski se nije mijenjala od 1945. godine. Ona sve više slabi i nema snage da spriječi devastaciju grada i odlazak građana u druge općine i gradove.

Koje je Vaše područje rada, čime se bavite?

Od 2015. godine voditelj sam građanske inicijative „Protiv skupog Energa“ koja se, kao što ime govori, bori protiv visokih cijena lokalnog distributera toplinske energije. Prosvjedima i različitim aktivnostima uspjeli smo sniziti cijene grijanja te upozoriti na čitav niz nelogičnosti i nezakonitih radnji.  Moj aktivizam je sve više zahtjevao politički angažman. Predsjednik skupštine Energa je ujedno i gradonačelnik tako da sam bio primoran uključiti se u političku borbu na lokalnoj razini. Kada je bilo najteže ostvario sam vrlo dobru suradnju sa članovima Mosta, a ponajprije s tadašnjim ministrom gospodarstva Tomislavom Panenićem.

Po struci sam stolar, radim u lokalnom poduzeću Luka d.d. kao skladištar. Već 30-tak godina živim u neboderu gdje sam postao svjestan osjetljivosti takvog načina života posebno kod siromašnijih stanara. Kod slučaja “Energo” pokazalo se da stanari u stambenim zgradama nemaju pravo na izbor što ih svrstava u građane drugog reda. Represija previsokim cijenama lokalnog poduzeća nad najsiromašnijim slojem građana potakla me na politički angažman. Bilo je pitanje da li šutke gledati ili aktivno se uključiti i stati u obranu najsiromašnijih. Kao što ljudi strastveno zavole svoje hobije tako sam se i ja posvetio borbi za prava stanara kako bi bolje živjeli i sačuvali vrijednost svojih nekretnina.

Što bi ponajprije trebalo promijeniti?

Izuzetno cijenim rad Panenića, Dobrovića i Čikotića koji su u svom mandatu radili prvenstveno u korist  običnih ljudi, stanara u stambenim zgradama… Treba spriječiti sve prisutnije energetsko siromaštvo, a to se može učiniti isključivo izmjenama zakona. Za primjer, jedan takav zakon je “Zakon o tržištu toplinske energije” koji je na snazi unatoč tome što “tržište” ne postoji nego jedan monopolistički distributer toplinske energije. Založio bih se za ukidanje obveze ugradnje razdjelnika topline te ukidanje kaznenog faktora odnosno bilo kakve kazne za one koji ih nisu ugradili.

Koji su, prema Vašem mišljenju, najveći izazovi s kojima se Hrvatska danas suočava?

Sadašnja vlast je sklona sve većem zaduživanju i rasprodaji svega što imamo. Mislim da su građani sve više svjesni da će na izborima morati izabrati opciju koja nije korumpirana i koja ne pogoduje interesnim skupinama i lobijima. Hrvatska mora razviti strategiju opstanka, privući investitore i kapital, a to se može isključivo kroz izmjene zakona. Vjerujem da se s pravom ekipom u kratkom roku može ostvariti ekonomska preobrazba naše države.