ZAUSTAVIMO PREUZIMANJE PROFITABILNE HRVATSKE TVRTKE EVO TV U KORIST STRANOG TELEOPERATERA

Zagreb, 31. Siječnja 2019. – Na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, saborski zastupnik Miro Bulj i Ankica Kosovec-Krželj iz Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja, ukazali su da se u tišini, bez javnog natječaja, HT-u prodaje tvrtka HP- produkcija, u vlasništvu Hrvatske pošte, koja je nositelj brenda EVO TV.

Ministarstvo Gorana Marića izdalo je mišljenje da su državna imovina samo dionice državnih tvrtki, ali ne dionice njihovih tvrtki kćeri, čak ni kad su one u stopostotnom vlasništvu državne tvrtke. Ministar Marić našao je vrlo kreativan način prodaje državne imovine, tako da državna tvrtka, državnim novcem otvara tvrtku kćer na koju prebacuje imovinu i onda proda tu imovinu bez javnog natječaja. Zaista je vrijeme da Hrvatska napokon prestane biti kolonija stranih teleoperatera, posebno HT-a i k tome da to najviši državni dužnosnici aktivno potpomažu”, istaknuo je Bulj.

Rekao je kako je HAKOM u lipnju 2018 odbio produljiti licencu za naplatnu zemaljsku televiziju hrvatskim tvrtkama Odašiljači i veze, HP Produkcija i HP-Hrvatska pošta, čime je stvorio preduvjete za gušenje, odnosno jeftinu prodaju HT-u, te uspješne i profitabilne hrvatske tvrtke, kako mu ne bi ugrožavala monopol. Dakle, HAKOM je obezvrijedio EvoTV na štetu države i korist HT-a.

Krželj je pojasnila da je hrvatsko tržište i dalje u znaku tržišne prisutnosti pozicioniranog operatera, koji kontrolira više od 71 posto tržišta fiksne mreže.

Zakonsko uređenje moglo bi se usmjeriti i na smanjenje tržišnih neravnoteža radi poboljšanja položaja Hrvatske, koja u pogledu indeksa cijena širokopojasnog pristupa bilježi najniže rezultate”, rekal je Krželj.