ODRŽANA RADIONICA O MOSTOVOM PRIJEDLOGU ZAKONA O PODUZETNICIMA POČETNICIMA I START UP TVRTKAMA

ZAKON OSIGURAVA MJERE ZA POBOLJŠANJE PODUZETNIČKE KLIME

 Zagreb, 8. siječnja 2019. – Saborska zastupnica Ivana Ninčević – Lesandrić i voditelj Mostovog savjeta za financije, gospodarstvo i poduzetništvo Vedran Jerković, u petak su s brojnim uspješnim poduzetnicama i poduzetnicima te odvjetnicima Aleksandrom Raach i Danijelom Pribanićem raspravljali o statusu poduzetnika početnika i start up poduzeća u Hrvatskoj. Zakonom o poduzetnicima početnicima i start up tvrtkama žele stvoriti dobre uvjete poslovanja, bez posljedica koje poduzetnike početnike mogu dovesti ispod egzistencijalnog minimuma. Zakon se odnosi na prve tri godine poslovanja poduzetnika početnika, a predlaže da se prvu godinu poslovanja svi navedeni porezi i nameti umanjuju za 100%, drugu za 50%, a treću za 25% iznosa.

„Ako omogućimo poduzetniku početniku pokretanje ideje, oslobađajući ga pritom njegove poduzetničke plaće, odnosno doprinosa, poreza na dobit, kao i svih ostalih obveznih nameta i komorskih članarina, stvaramo uvjete za uspješan razvoj hrvatskog gospodarstva.“ – izjavila je saborska zastupnica Ivana Ninčević – Lesandrić.

Jedna od glavnih zadaća MOST-a je zaštititi poduzetnike početnike promjenom dosadašnjeg sustava gušenja poduzetničke inicijative koja propisuje i primjenjuje novčane kazne nesrazmjerne nastaloj povredi. Stoga je ovim zakonom propisana opća obveza da se na poduzetnika početnika ima primijeniti izricanje opomene svaki put tijekom trajanja svojstva poduzetnika početnika osim u slučajevima učestalih ponavljanja nekog prekršaja.

„Naš je cilj približiti Hrvatsku statistici EU u kojoj upravo mikro i mala poduzeća sudjeluju sa 85% od ukupnog broja novootvorenih radnih mjesta.“ – izjavio je voditelj Mostovog savjeta za financije, gospodarstvo i poduzetništvo Vedran Jerković.

Ovim zakonom Most s poduzetnicima nastoji izgraditi partnerski odnos kako bi se poduzetnici mogli fokusirati na inovacije i razvoj svog projekta, a ne na administrativna ograničenja i porezne obveze. Ideja MOST-a je poticati razvoj malih poduzeća i start up tvrtki suprotno od “sustava socijalne sigurnosti” koji obeshrabruje građane u poduzimanju poslovne aktivnosti.