GRAD ZAGREB NIJE USPIO DEMANTIRATI KATASTROFALNO STANJE PRORAČUNA

 ZAŠTO GRADONAČELNIK PODRŽAVA VLADU ZA KOJU GRAD TVRDI DA ODLUKAMA ŠTETI ZAGREBU?

Zagreb, 25. veljače 2019. – Most nezavisnih lista reagira na netočne i neprihvatljive navode pročelnice Gradskog ureda za financije Daniele Uroš Pečnik, primarno u pogledu izjave da je za ozbiljne financijske probleme Grada Zagreba odgovorna Vlada RH zbog izmjena u poreznoj reformi koje se odnose na promjenu načina financiranja jedinica lokalne samouprave s osnove prihoda od poreza na dohodak.

„Znali smo da nas, nakon naše press konferencije u petak, gdje smo pokazali dokument koji dokazuje da su gradske financije pred kolapsom, administracija gradonačelnika Bandića neće moći demantirati. Neprihvatljivo je da gradonačelnik Bandić preko pročelnice prebacuje odgovornost na Vladu RH, čiji su dio. Sad vidimo zašto se gradonačelnik zalagao za amandmane kojima bi financiranje majki odgojiteljica i udžbenika prebacio na državni proračun. Jasno je da Grad Zagreb za to nema novca, a morao bi imati te da agenda “Milan Bandić – gradonačelnik Hrvatske” nikako ne bi bila dobro rješenje.“– izjavio je saborski zastupnik Mosta Marko Sladoljev.

„Nije problem u manjku prihoda već odgovorni u Zagrebu loše planiraju proračunske prihode i rashode. U planu proračuna za 2017. godinu, prihod od poreza na dohodak iznosio je 4.8 milijardi kuna, dok je realizirano 600 milijuna kuna manje. Iz analize HGK „Indeks gospodarske snage županija“ jasno je vidljivo da Zagreb od 2016. godine ekonomski stagnira, pa je nemoguće paralelno s tim očekivati rast prihoda od poreza na dohodak. Uostalom, iz EU fondova je u 2017. godini povučeno samo sramotnih 11 kuna po glavi stanovnika. Također, zaista ne znamo na koje se kapitalne projekte pročelnica Uroš Pečnik pozvala kad se još nije napravilo ništa po pitanju novih kilometara tramvajskih pruga, žičare, kompletne sanacije vodovodne mreže, sanacije Jakuševca, obnove gradskih tržnica, sveučilišnog kampusa na Borongaju, obnove Velesajma, Jarunskog mosta, stadiona… Jedini istinski kapitalni projekt u Zagrebu je neispunjavanje predizbornih obećanja. S obzirom da tvrdite kako je Vlada RH odgovorna za kolaps gradskih financija, zašto je onda podržavate u Saboru?“ – izjavio je voditelj Mostovog savjeta za financije, gospodarstvo i poduzetništvo Vedran Jerković.