ŽUPANIJA I RAVNATELJ SVOJIM (NE)DJELOVANJEM UNIŠTILI SU DOM ZDRAVLJA

Split, 25. veljače 2019. god. – Danas je Miro Bulj nakon što nije dobio odgovor na postavljeno pitanje na sjednici Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije zatražio stanku, te održao izvanrednu konferenciju za medije na temu pedijatrijske ambulante u sinjskom Domu zdravlja koja će do daljnjeg raditi u jednoj smjeni zbog privremenog odsustva jedne liječnice i nemogućnosti da se nađe adekvatna zamjena.

„Dom zdravlja u Sinju u ovom trenutku nema još jednog pedijatra, te tijekom tjedna roditelji imaju mogućnost svoje dijete u koliko je bolesno voditi samo kroz jutro ili popodne i svaki drugi vikend. Znači, 50.000 stanovnika gravitira tom domu zdravlja, a sva ta djeca sad će morati putovati u Split i stvarati dodatne gužve. Na to pitanje kako pojedini domovi zdravlja nemaju pedijatra, ja ne mogu dobiti odgovor ni od župana, a raspravljamo o radu županijske skupštine. Znači, ne funkcionira ono što je najvažnije, a čiji je osnivač županija, a to su domovi zdravlja.“

Miro Bulj je naglasio da je Petric  bio dužan skrbiti o ljudima, zapitao se što se dosad radilo I zašto se toliko čekalo te se tek sad raspisuju specijalizacije, iako su potrebe I ranije bile izražene.

“Vladajući su uništili najbolje organiziran sustav, a to su domovi zdravlja na cijelom području Republike Hrvatske, a ne samo Splitsko dalmatinske županije! U ovom trenutku Petric je odgovorna osoba koja se pokušava vaditi na ono što je on propustio napraviti. A to je omogućiti mladim liječnicima veće plaće, manju administraciju i bolje funkcioniranje domova zdravlja, a on je radio sasvim obrnuto te povećavao administraciju uhljebima”, istaknuo je Miro Bulj.

Putem amandmana Mostovci su  tražili da dok se ne nađe novo rješenje, sredstva za redovito godišnje financiranje stranaka zastupljenih u Splitsko-dalmatinsko županiji u iznosu 1.992.960 kn prenamjeni za liječnike kojih nedostaje, te je Bulj inzistirao da se o amandmanu glasuje. Amandman nije prihvaćen, za su bili samo vijećnici Mosta, ali su zato vladajući izglasali prijedlog o financiranju rada političkih stranaka.