PREMIJERA PLENKOVIĆA NE INTERESIRA KATASTROFALNO STANJE PRORAČUNA GRADA ZAGREBA DOK MU MILAN BANDIĆ DRŽI VEĆINU

Zagreb, 4. ožujka 2019. – Most nezavisnih lista upozorio je na odgovornost premijera Plenkovića i ministra financija Zdravka Marića da provode nadzor nad proračunom Grada Zagreba, s obzirom na navode pročelnica kako krah proračuna Zagreba znači i propast Hrvatske te da je država odgovorna za stanje zbog poreznih reformi.

„Uspjeli smo odgoditi osnivanje novog trgovačkog društva Sportski objekti, ali nemamo iluzija da se gradonačelnik Bandić i HDZ neće dogovoriti. Grad Zagreb čini oko jednu trećinu državnog proračuna, a premijera Plenkovića ne interesira stanje dok mu Milan Bandić drži većinu na nacionalnoj razini. Premijer Plenković i ministar Marić trebaju se osvrnuti na proračun Grada Zagreba, jer je to uteg gospodarstvu cijele Hrvatske.“ poručio je Marko Sladoljev.

„Pročelnica Gradskog ureda za financije dovodi u zabludu građane Grada Zagreba i cjelokupnu javnost, jer je netočno da porezne reforme idu na štetu Grada Zagreba i da je zbog njih proračun oštećen. Naime, rast prihoda od poreza na dohodak od 2006. do 2017. u Zagrebu je veći za 50 posto, a 30 posto od ukupnog poreza na dobit koje pročelnica priželjkuje služilo bi samo za pokrivanje manjka i rashoda uzrokovanih nemarom samog Grada. Koliko je novca do sada izdvojeno iz gradske blagajne za financiranje razno raznih projekata gradova i općina u Hrvatskoj i izvan nje samovoljom Milana Bandića u sklopu projekta „Milan Bandić- gradonačelnik Hrvatske“? Kako je moguće da pročelnica izjavljuje da se Advent u Zagrebu ne isplati, a generira gotovo 500 milijuna kuna dodatne potrošnje, od koje cca 4 milijuna Grad dodatno uprihodi samo od poreza na potrošnju? I zašto, ako se ne isplati, Grad planira za božićno uređenje ulica 40 milijuna kuna u iduće četiri godine a do sada se trošilo oko 20 milijuna kuna u 4-godišnjem razdoblju? Ako je točna tvrdnja pročelnice da se ne troši na ništa što nije neophodno za Zagreb, zašto se ne provode kapitalni projekti?“ – izjavio je Vedran Jerković.

„Uputio sam zahtjev predsjedniku Vlade za očitovanje o proračunu Grada Zagreba i iniciranje nadzora nad njime, jer je proračun pred pucanjem. Držimo da je premijer Plenković odgovoran za sve što će se u Zagrebu događati. Već sada znamo da zbog nedostatka novca u proračunu neće biti ništa od gradnje Dječje bolnice u Blatu. S druge strane, svima je poznato da je izgradnja žičare Sljeme ugovorena bez osiguranih sredstava. Milan Bandić obmanjuje javnost, jer je posve jasno da je nemoguće rebalansom proračuna osigurati dostatna sredstva.“ – zaključio je Tomislav Jelić.