JE LI ŽALAC SPOSOBNA UPRAVLJATI EU FONDOVIMA?

“Je li Gabrijela Žalac sposobna upravljati s 10,7 milijardi eura iz EU fondova?”

Zagreb, 12. ožujka 2019. – Saborski zastupnici Sonja Čikotić i Marko Sladoljev na današnjoj su konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru naveli razloge zbog kojih je premijer Andrej Plenković davno trebao razriješiti ministricu Gabrijelu Žalac. Izneseni su svi propusti, greške i probijanje rokova u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova.

Sladoljev je istaknuo kako je Čikotić puno puta upozoravala na rad ovog ministarstva, na nedovoljno korištenje EU fondova i manipulaciju brojkama oko povlačenja novca.

“Slučaj ministrice Žalac s isteklom vozačkom dozvolom, samo je pokazatelj kako je krajnje vrijeme da se prestane žmiriti na greške i propuste u njezinom radu, jer je novac iz EU fondova izuzetno važan za hrvatsko gospodarstvo. Takve greške EU neće tolerirati, oni neće pokleknuti pred suzama i jalovim opravdanjima”, rekao je Sladoljev.

Sonja Čikotić podsjetila je dvostruke kriterije koji vrijede za građane i ministre, te na sve slučajeve kada je ministrica Žalac zakazala.

Preformans ministrice Žalac i premijera Plenkovića je sramotan jer su očito lagali i muljali, ali jasno pokazali da jedna pravila vrijede za njih, a druga za obične ljude. Građane, poduzetnike, na red se pozivalo za svaki papir, svaku stavku na dokumentu se propitivalo, a natječaji su ovisili o tome tko će brže kliknuti, a radilo se o sekundama. S druge strane ministri nemaju baš nikakve odgovornosti, oni nikome ne polažu račune, a ministrica Žalac je uvijek s visine docirala kako ne tolerira ni najmanji propust. Jer propusti se ne toleriraju građanima, samo ministrima! Ona je probijala zadane rokove i radila greške i u svom poslu, ali baš nikada nije pozvana na odgovornost. Upravlja sa 10,7 milijardi eura i posao joj je itekako poštovati rokove, ali ona ni svoje dokumente ne provjerava”, rekla je Čikotić.

Čikotić je podsjetila na natječaj “najbrži prst”, u kojem je sustav odbio renomirane poduzetnike i tvrtke zbog par sekundi, zatim neispunjeni plan za 2018., kada je provedeno 2,7 milijardi kuna manje od planiranog.

“Nisu htjeli čuti činjenicu da smo zadnji po korištenju EU fondova i da je samo 17 posto novca prešlo Breganu. Stalno sam upozoravala na izostanak regionalne politike i propast projekta Slavonija. Probijeni su rokovi za evaluaciju znanstvenih projekata, trebalo je 16 mjeseci. Dvije godine nema strateškog sustava, a zbog greške je sustav plaćen 13 milijuna plus PDV, umjesto 5,7 mil kuna i to nakon dva postupka. Kada premijer govori o ružičastoj situaciji u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova na umu bi trebao imati sve ove činjenice. Hvaljenje brojkom od ugovorenih 6,75 milijardi eura od 10,7 koliko imamo na raspolaganju, opet je mazanje očiju. Jer je ugovoreno investicija od svega 1,8 milijarde eura. Zar će stvarno glavni pregovarač za novu financijsku perspektivu biti osoba koja ne vodi brigu o valjanosti svojih osobih dokumenta, a trebala bi znati svaki datum na EU projektima, jer u Briselu suze ne prolaze!”, rekla je Čikotić.