U MOSTOVOJ PRIČI SU SVI KOJI SE BORE I ISKRENO VOLE OVU NAŠU HRVATSKU!

MATIJA JOŠIĆ, VIJEĆNIK MOSTA U SKUPŠTINI BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE I OPĆINSKOM VIJEĆU ORIOVCA:

U MOSTOVOJ PRIČI SU SVI KOJI SE BORE I ISKRENO VOLE OVU NAŠU HRVATSKU!

Vijećnik Mosta u Skupštini Brodsko-posavske županije i Općinskom vijeću Oriovca Matija Jošić rođeni je Oriovčan, sretno je oženjen i ponosni je otac četverogodišnjeg sina Ivana. U Slavonskom Brodu je završio klasičnu gimnaziju, a u Zagrebu Filozofski fakultet Družbe Isusove. Uz magisterij filozofije stekao je i zvanja menadžera ljudskih potencijala i menadžera za EU projekte, završivši školovanje na poslovnom učilištu Experta. Voli sport, posebno nogomet, zima je rezervirana za mali nogomet, a ostatak godine za veterane NK Oriolik i regionalnu veteransku ligu.

Kako je došlo do Vašeg angažmana u Mostu? Jeste li u toj stranci pronašli ono čemu ste težili?

Most sam pratio od njegove pojave 2013. kad je još uvijek bio na lokalnoj razini. Budući da sam i sam htio nešto mijenjati u lokalnoj politici, otvorile su se dvije opcije – uključiti se kao nezavisni kandidat ili  kao dio Mostove platforme. Prije lokalnih izbora dolazi do konkretnijih kontakata nakon kojih odlučujem postati dio Mosta, priključiti se Mostovoj priči, priči koja još uvijek nije do kraja ispričana. Dio te priče su svi oni koji se bore za tu našu državu, koji iskreno vole tu našu prekrasnu zemlju koja nam je i poklon i svetinja, iako se mnogi prema njoj odnose kao da to nije i trude se raditi joj štetu.

Vijećnik ste Mosta u Skupštini Brodsko-posavske županije i u Općinskom vijeću Oriovca. Kakva je aktualna situacija u Županiji, što žele i što mogu Mostovci?

Situacija u Županiji nije puno drukčija nego u kompletnoj Slavoniji, kao i nekim drugim dijelovima Hrvatske. Mladi odlaze, mi koji smo ostali pokušavamo se boriti. Poljoprivreda je u potpunosti uništena, u mojem Oriovcu nema niti jedne krave, a ni za svinju nisam siguran. Inače, Oriovac je od 60-ih i 70-ih imao epitet industrijskog mjesta, zbog tadašnje velike tvrtke za proizvodnju namještaja koja je u određenim intervalima zapošljavala i više od 2000 djelatnika. Danas je u tvornici zaposleno desetak posto te brojke.

U Županiji se trudimo stavljati naglasak na našeg seljaka, stočara, poljoprivrednika koji nigdje nije zastupljen i koji zapravo živi na marginama društva. Ova Vlada nažalost nema sluha za hrvatskog seljaka. U našem djelovanju u Županiji poseban naglasak stavljamo i na zdravstvo. Kronično nam nedostaje liječnika svih specijalizacija pa je pravo na zdravlje, koje treba vrijediti za sve žitelje naše županije, dovedeno pod veliki upitnik.

Kao županija i dalje zaostajemo za dobrim dijelom Hrvatske. Ni približno ne ostvarujemo potencijal fondova, nemamo ulaganja, ne sudjelujemo u raspodjeli novca… A upravo bismo na županijskoj razini trebali nastupiti kao cjelina koja će bolje realizirati svoje turističke kapacitete, koja će zadržati mlade, zaštititi ih kao posloprimce, među ostalim i rasterećivanjem poslodavaca od nepotrebnih nameta.

Za što se Vi konkretno zalažete u Oriovcu, koje mjere predlažete?

Te su mjere nepromijenjene od 2017. godine, pobrojane u programu s kojim sam izašao na izbore za načelnika Općine Oriovac: razvoj poduzetničke zone, pokretanje agencije za pisanje i provedbu projekata, subvencioniranje prekvalifikacija nezaposlenih mještana, povećavanje subvencije za novorođenčad, osiguranje pomoći mladima pri kupnji nekretnine… Zalažem se za uvođenje besplatnog vrtića i besplatnih udžbenika, udrugama trebamo osigurati sredstva za izradu kvalitetnih kampanja (crowdfunding kampanje), povezivati sportske udruge s istovjetnim udrugama u zemljama koje mogu i hoće financirati njihov razvoj… U mojem je programu zacrtan i cilj izgradnje dva sportska objekta na području općine. Eto, to su bili i ostali naši prijedlozi, a mogu istaknuti da se neki od njih danas realiziraju iako mi nismo dio vladajuće koalicije. Neke od tih točaka iz mog programa prisvojili su i sad ih provode, u većem ili manjem obujmu.

Član ste Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, kakva je situacija na tom planu?

Član sam komisije koja se u ovih gotovo dvije godine nijednom nije sastala. Tako da nemam ništa konkretno za reći. Očito se nema potrebe za komunikaciju s vjerskim zajednicama ili sve funkcionira savršeno…

U Oriovcu je na vlasti koalicija HSS-a, HDZ-a i HDSSB-a koja se već na drugoj sjednici Općinskog vijeća obračunala s Mostom… 

Upravo tako, na vlasti je koalicija tih triju stranaka. Mi smo treća stranka po snazi u općini, ostvarili smo pristojan uspjeh na prošlim lokalnim izborima.  Na drugoj sjednici s njihove je strane došlo do obračuna s Mostom odnosno do smjene predsjednika vijeća. Mi smo s HSS-om imali dogovor da će predsjednik vijeća biti koordinator za mnoga područja u općini, od razvoja turističke zajednice, projekata i razvojne agencije do koordiniranja djelovanja udruga itd. Predsjednik vijeća je za trebao ostvariti naknadu obzirom da bi bio prisutan čitavo radno vrijeme. To što bi predsjednik stalno bio prisutan nekima nije odgovaralo. Treba tu dodati da bi i sama naknada, koja je njima također bila sporna, već nakon mjesec-dva bila prebačena na trošak EU fondova, dakle skinuta s troška općine.

Po struci ste magistar filozofije, ima li to refleksije na Vaše bavljenje politikom?

Da, po struci sam magistar filozofije i vjerujem kako je filozofija iznimno bliska s bavljenjem politikom. Filozofija je grana koja daje širinu pogleda i koja um otvara na drukčije gledanje svijeta, pogled na svijet i situacije s određenim odmakom.

Kako ste završili u poduzetničkim vodama? Čime se konkretno bavite?

Cijeli radni vijek pokušavam prihvaćati nove izazove, a biti poduzetnik u Hrvatskoj poseban je izazov jer poduzetništvo u našim uvjetima ima dodatnu težinu. Osnovni posao mi se svodi na ugostiteljstvo, a cilj mi je napraviti franšizu lokala po manjim mjestima odnosno selima.