MOST JEDINI NA POLITIČKOJ SCENI TRAŽI EGZAKTNE I MJERLJIVE REZULTATE!

IVICA LEDENKO, VIJEĆNIK MOSTA U SKUPŠTINI ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE: “MOST JEDINI NA POLITIČKOJ SCENI TRAŽI EGZAKTNE I MJERLJIVE REZULTATE!”

Dipl. ing. telekomunikacija i ing. industrijske elektronike Ivica Ledenko iz Vodica zaposlen je u Ericsson Nikola Tesla grupaciji, a 750 djelatnika izabralo ga je kao svog predstavnika u Nadzornom odboru Ericsson Nikola Tesla Servisi. Predstavnik je za Istočnu Europu u Ericsson Trade Union Network, grupaciji koja okuplja sve sindikate Ericssona. U Županijskom socijalnom vijeću Šibensko-kninske županije predstavlja sindikalnu središnjicu NHS-a, iako to tijelo „zahvaljujući“ županu i resornom ministru gotovo i ne djeluje.

Otac je dvoje djece, oženjen, nekad aktivan nogometaš, a danas predsjednik Boćarskog kluba Šibenik u kojem djeluje dvadesetak aktivnih boćara. U pčelarstvu je s tridesetak pčelinjih zajednica, bavi se i maslinarstvom…

Vijećnik ste u Skupštini Šibensko-kninske županije, mediji su zabilježili da niste dali glas za županijski proračun rekavši da vladajući ne mogu opravdati svoje postojanje ukoliko nastave s ovakvim radom. Konkretnije?

Na prošlim lokalnim izborima bio sam kandidat Mosta za župana Šibensko-kninske županije te nositelj lista za Županijsku skupštinu i Gradsko vijeće Vodica. U Županijskoj skupštini predsjednik sam našeg kluba koji broji četiri vijećnika, a u Gradskom vijeću Vodica zastupljeni smo s dva vijećnika. Također smo prisutni u gradskim vijećima Skradina, Knina i Drniša te općinskim vijećima Ružića, Promine i Unešića.

Šibensko-kninska županija je već nekoliko desetljeća uspavana ljepotica. Broj stanovnika od 90-ih na ovamo pao je sa 150.000 na 100.000, a da nije bilo doseljavanja Hrvata iz BIH taj bi broj bio realno prepolovljen. I to je zapravo pravi pokazatelj rada HDZ-a, koji u kontinuitetu vlada tom županijom, sa čvrstim koalicijskim partnerima iz SDSS-a i povremenim satelitima.

Županija s dva nacionalna parka – Krka i Kornati – s najvišim vrhom RH, Dinarom, doskora Parkom prirode, s plodonosnim Petrovim poljem, najstarijim samorodnim hrvatskim gradom Šibenikom, s bogatom baštinom, razvedenom obalom, tradicijom u proizvodnji aluminija itd., imala je sve predispozicije za uspješnu i bogatu županiju. Ali nepotizam, negativna selekcija kadrova i korupcija potpuno su devastirale sve prilike koje su se ukazale. Vladajući su devastirali i većinu medija, a ono malo lokalnih koji su nastavili raditi stavili su pod svoju kontrolu. Tako je gotovo nestala bilo kakva kritika u eteru, ispada da nam cvjetaju ruže, a realnost je opora i bezidejna. Nema koordinacije između Razvojne agencije s jedne te općina i gradova s druge strane. Na listi za sredstava iz programa ruralnog razvoja Šibensko-kninska županija je među kandidatima na pretposljednjem mjestu. Propušteno je kandidiranje za bespovratna sredstva za razvoj vodoopskrbne mreže za Zagoru – naselja u općinama Ružić i Unešić koja su bez vodopskrbne mreže. Treba li i dalje nabrajati?!

Vlada je prilikom utvrđivanja proračuna RH za 2019. odbila Mostove amandmane vezane uz Šibensko-kninsku županiju.

Saborski zastupnici iz vladajućeg HDZ-a odbili su redom sve Mostove amandmane, koje je iznio Miro Bulj, od brze ceste Šibenik – Drniš – Knin, modernizacije prometnica u Vodicama, bolnice Knin… Već to samo za sebe govori dovoljno. Mladi ljudi odlaze, radno aktivno stanovništvo nam opada, razvojnih projekta je malo ili su tek simbolika. Previše toga je prepušteno pojedinačnim inicijativama, a premalo je sistemskog rada pa izostaju plodovi dobrog promišljanja.

U kolovozu prošle godine Skupština Šibensko-kninske županije na poticaj Mosta raspravljala je o Deklaraciji o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa. Naglasili ste da je riječ o prvorazrednom pitanju suvereniteta, gospodarstva i ekologije. Kakva su razmišljanja drugih vijećnika?

U predlaganju Deklaracije o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa klub Mosta i Loze NL ostao je usamljen, bez podrške i vladajućih, ali i – oporbe . Petar Krešimir IV., koji je stolovao u Šibeniku, sam je prije više stoljeća govorio o Hrvatskom moru i proglasio ga našim, zapravo je proglasio i gospodarski pojas. A eto danas su njegovi sljijednici na vlasti ostali sramotno spuštenih ruku.

Koji su po Vama prioriteti ulaganja u Šibensko-kninskoj županiji, što bi se u 2019. moralo pokrenuti s mrtve točke?

Most sa svojim nezavisnim partnerima iz Loze zalaže se za ubrzavanje projekta navodnjavanja Petrovog polja ( Drniš ), Vedrog polja ( Promina )  i Donjeg polja ( Šibenik ). Blizina mora i turizma potpuno bi osigurala neposredni kvalitetni plasman proizvedene hrane. Taj smo projekt promovirali pod nazivnikom Živo selo. Zalažemo se i za izgradnju nove bolnice, dok bi se stara paviljonski koncipirana  pretvorila u resort za cjelogodišnji zdravstveni turizam. Tu je ogroman  novac, koji se vrti, ali mi ga ne uzimamo. Bolje i jače brendiranje Krke koja prolazi kao kralježnica cijelom županijom i promoviranje brendova pod tim nazivnikom put je ka europskom i svjetskom tržištu. A ima se doista puno toga za ponuditi. Na primjer, drniški pršut i sir iz ”mišine”… Podneblje izvrsnog Merlota i Prominskog Debita , te vrhunskog Babića iz Primoštena samo su neki podbrendovi koji bi se mogli promovirati. Priobalje s boljim i bolje koordiniranim turističkim djelovanjem, a zaobalje kroz izvrsnost proizvoda spoj je koji može donijeti samo dobro!

Po zvanju ste inženjer industrijske elektronike i diplomirani inženjer telekomunikacija, koliko je to spojivo s bavljenjem politikom?

Ja sam svojedobno donio odluku da neću nijemo promatrati politička zbivanja oko sebe nego da ću se aktivno uključiti u njih. Držim se socijalno lijevim, to se vidi po mom djelovanju u sindikatu, ali u političkom djelovanju živim nacionalni suverenizam i državotvornost. Kako sam inženjer tehničke struke uvijek iza akcije želim da se vidi egzaktan i mjerljiv rezultat, a u ovom trenutku na političkoj sceni samo Most na taj način radi i zato imaju moju punu podršku. Držim da aktualni rezultat Mosta ne odražava njegovu stvarnu vrijednost. Most još nije dosegao svoju pravu vrijednost u političkoj areni RH, njegovo vrijeme tek dolazi!