ZAUSTAVITI DALJNJA POSKUPLJENJA ENERGENATA, JER SE NA ŠTETU GRAĐANA I GOSPODARSTVA ŠTITI PLEMENSKI MODEL ENERGETIKE

Zagreb, 1. travnja 2019.Most NL očitovao se na najavljeno poskupljenje plina i struje, istaknuvši kako je ministar Tomislav Ćorić, kao sektorski najodgovornija osoba u energetici, oduzet od tržišnog shvaćanja energetike i nesposoban upravljati složenim procesima u energetskom sektoru. Most poziva Vladu RH da iskoristi sve svoje alate koje ima na raspolaganju i spriječi daljnja poskupljenja energenata koja će pogoršati standard građana i smanjiti konkurentnost poslovnog sektora u RH.

“Izjava ministra Ćorića da kućanstva u Hrvatskoj sada plaćaju plin 20 posto niže od  tržišne cijene, zasigurno spada u vrh socijalističkog naslijeđa i to u kombinaciji s plemenskim konceptom energetike, koje je postalo uteg za građane i poduzetnike. Štiteći poskupljenja kao logična, on štiti tromi energetski sustav državnih kompanija, koje nisu učinkovite i tržišno orijentirane i pogoduje uvozu energije”, smatra Most.

Stav Mosta NL je da energetika mora biti u službi gospodarstva i građana, a ne svrha sama sebi i interesnim skupinama. Tržište može funkcionirati samo ako je energetika slobodna i nije u raljama interesa koji nisu niti tržišni, niti nacionalni.

Podsjećamo građane da u mandatu Mosta, dok je bio zadužen za sektor energetike, energenti plin i električna energija nisu poskupjeli.

Danas se resorni ministar Ćorić ne pita postoji li u strukturi cijene plina i električne energije prostor da se racionaliziraju pojedine stavke u korist građana i industrije, već najavljuje nova poskupljenja u budućnosti.

Mostov Zakon o samoopskrbi električnom energijom koji bi građanima i poduzetnicima dao priliku da postanu proizvođači energije i da se razvije tržište i smanji uvoz energije stoji u saborskoj proceduri.

Uvoz energije odgovara plemenskom modelu energetike iza kojeg stoji nažalost odnarođeni ministar Ćorić koji nastavlja politiku HNS i Ivana Vrdoljaka štiteći njegovo pleme na štetu konkurentnosti RH.