TRAŽIMO OD PREDSTAVNIKA VLASTI, INSTITUCIJA I UDRUGA HITNO RJEŠAVANJE OVE EKO KATASTROFE U NACIONALNOM PARKU KRKA

Miro Bulj: Ovu otrovnu vodu danas nosim u Sabor, pa nek vladajući piju vodu koju pije narod Šibensko-kninske županije

Split, 11. travnja 2019.Saborski zastupnik Mosta, Miro Bulj, poznat po svom eko-aktivizmu, gdje se najviše istaknuo u borbi protiv gradnje plinske elektrane na Perući, kao i ukazujući na ekološke probleme u Nacionalnom parku Plitvička jezera, danas je na mjestu događaja ukazao na ekološku katastrofu koja prijeti stanovnicima i Nacionalnom parku Krka.

Bulj se spustio do rječice Orašnice, desne pritoke Krke te pokazao prisutni Industrijski otpad koji sadržava mazut, teški metal i raznorazne otrovne kiseline.

„Dragi prijatelji, pogledajte što je ovo što ulazi u rijeku Krku, tko zna što je sve ovo, a ovo je samo na jednom mjestu. Pogledajte samo ovu vodu koju sam ulio u bocu, pogledajte kako ovo izgleda, a ovo je voda koju piju Šibenčani, ovo je katastrofa koja ulazi u rijeku Krku“, rekao je Bulj.

Istaknuo je da je osjetio potrebu doći do rječice Orašnice, ponovno upozoriti na katastrofu do koje je došlo jer smatra da svi moramo biti svjesni da je dosad naš najveći potencijal bila upravo čista, bistra voda i da to ne smijemo izgubiti. Naveo je da je prestrašan ovakav odnos prema rijeci Krki koja je biser, simbol Šibensko-kninske županije.

„Ovo je nevjerojatno, ovo je epski ekocid, ovo je više nego sramotno. Jučer sam govorio o ovome u Saboru, lokalni političari upozoravaju, udruge upozoravaju… Inga Kukolj iz eko udruge „Krka“ Knin istaknula je da tvornica DIV, Tomislava Debeljaka nema  vodoprivrednu ni okolišnu dozvolu. Zamislite što to znači za Šibenik, za zaleđe i našu Dalmatinsku Zagoru. Mi umjesto da zaštitimo Zagoru baš zbog pitkih voda kao najvećeg resursa, pogledajte što interesne skupine rade našoj djeci, našoj budućnosti. Jučer sam uputio dopis ministru okoliša, govorio sam glasno u Saboru i bit ću još glasniji, ne samo to da u biti glasan, nego ću im odnijeti ovu vodu u Sabor i neka oni piju vodu koju pije narod Šibensko-kninske županije.“, rekao je Miro Bulj.

Za kraj je naveo da će u Saboru tražiti hitno rješavanje ovog problema, te pozvao Naconalni park Krku, Šibensko-kninsku županiju, sve mjerodavne udruge, te institucije da se  oglase i snažno uključe s ciljem sprječavanja ove katastrofe i spašavanja pitke vode.