MOSTOV PRIJEDLOG ODLUKE O IGP-U NAPOKON NA RASPRAVI U SABORU

Isključivi gospodarski pojas je pitanje budućnosti Hrvatske

 Split, 17. travnja 2019.Saborski zastupnici Mosta Nikola Grmoja i Miro Bulj održali su danas u Splitu konferenciju za novinare na kojoj su istaknuli da će Hrvatski sabor nakon blagdana napokon raspravljati o Mostovu Prijedlogu odluke o proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa. Navode da su na to čekali 14 mjeseci, od 19. veljače 2018., te da su prikupili 31 potpis zastupnika oporbe i uspjeli da vladajući iz ladice izvuku Mostov prijedlog kojim se traži proširenje jurisdikcije RH na Jadranskom moru.

Vladajući nam stalno ponavljaju da je IGP nepotreban. Premijer Plenković u saboru, na direktno pitanje gdje smo stigli u pregovorima, ne daje nikakav konkretan odgovor, nego drži predavanja o posjetu talijanskog predsjednika 1992. Nemojmo se zavaravati, jasno je da Vlada tvrdi da nećemo imati nikakve koristi od proglašenja IGP-a, jer je to odraz HDZ-ove politike nezamjeranja u Europskom parlamentu i njihovom prijatelju Antoniu Tajaniju. Ako je istina to što govore, u čemu je onda problem, zašto se protive?!“, istaknuo je Grmoja.

Grmoja navodi da Most traži proglašenje svih suverenih prava koja RH ima pravo proglasiti prema Konvenciji UN-a o pravu mora iz 1982. godine. Riječ je o morskom prostoru površine oko 24 tisuće četvornih kilometara.  

Most se i u svom programu za Europski parlament zalaže za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa i ravnopravnost za hrvatske ribare. Većina zemalja u Sredozemlju je to i učinila, a preporuka je Europske komisije državama članicama da proglase ovakve pojaseve s ciljem zaštite morskih resursa. Zalagat ćemo se da ribari iz cijele EU imaju jednake prilike, jer održivost ribarstva Mostov je prioritet“, ističe Grmoja.

Koristi od proglašenja IGP-a su značajne, a mi se oslanjamo na studiju Europske komisije iz 2013., koja je predvidjela povećane koristi, prvenstveno ekonomske i ekološke, a tu je i interes Hrvatske kao turističke zemlja, u kojoj turizam zauzima 20 posto BDP-a.

Miro Bulj je rekao kako je Jadransko more prirodno bogatstvo i nacionalni resurs koji moramo sačuvati radi sebe, ali i radi budućih generacija.

Isključivi gospodarski pojas nije pitanje svakodnevne jeftine politike nego je to pitanje budućnosti Hrvatske, zaštite Jadrana, naše najveće vrijednosti, našeg okoliša, našeg ribara, podmorja. Sad bi žrtvovali budućnost naše djece i Jadransko more, samo da bi ministrica Pejčinović Burić došla na položaj glavne tajnice Vijeća Europe. Zato ova Vlada kalkulira, vodi politiku nezamjeranja, radi jedne karijere“, rekao je Bulj.