BRANKO BAČIĆ JE PRIZNAO DA SU POLITIČKE ELITE POGRIJEŠILE KAD NISU PROGLASILE IGP

Branko Bačić je priznao da su političke elite pogriješile kad nisu proglasile IGP. Godišnja šteta prema procjeni Europske komisije iznosi 200 milijuna eura.

Zagreb, 25. travnja 2019. godine – Saborski zastupnik i politički tajnik Mosta Nikola Grmoja i saborski zastupnik Tomislav Panenić osvrnuli su se na skandaloznu izjavu Branka Bačića da su političke elite pogriješile kada nisu proglasile IGP. Nikola Grmoja je naglasio da godišnja šteta prema procjeni Europske komisije zbog neproglašenja IGP-a iznosi od 170 do 270 milijuna eura godišnje.

Nikola Grmoja naglašava da u analizi Europske komisije iz 2013. godine stoji da je Hrvatska zbog neproglašenja Isključivog gospodarskog pojasa izgubila godišnje negdje od 170 do 270 milijuna eura. U 19 godina to je dvadeset osam milijardi i sto devedeset šest milijuna kuna, koje smo izgubili zbog neproglašenja IGP-a. Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a jučer je priznao da je „bila naša pogreška, ali ne samo naša nego i SDP-a, jer je to bio konsenzus oko ulaska u EU, da u tom razdoblju nismo proglasili IGP.“ “Za to se gospodin Bačić nije ni ispričao, a to je novac kojim smo gotovo mogli izgraditi jedan Pelješki most koji smo izgubili u državnom proračunu. Ovo je jako važna tema koja se tiče naših ribara, ekologije, zaštite našeg mora, i tiče se proširenja naših suverenih prava, međutim za nju nema dovoljno sluha u hrvatskoj javnosti i u Vladi Republike Hrvatske, jer su očito nečije privatne ambicije puno bitnije, jesu li to privatne ambicije ministrice Pejčinović – Burić ili samog premijera Andreja Plenkovića za nastavak karijere u međunarodnim institucijama, ja to ne znam, ali je činjenica da su sve hrvatske vlade provodile popustljivu politiku prema našim susjedima. Mi na IGP imamo pravo i prema Konvenciji UN-a o pravu mora iz 1982. i na ovo nas poziva Europska komisija, ali naši se ne žele kačiti s Talijanima,” rekao je Nikola Grmoja.

“Ako s druge strane imamo Italiju čija pomorska flota i cijeli gospodarski intenzitet na cijelome Jadranu može značajno utjecati na korištenje toga bogatstva koje se mjeri u milijardama, onda imamo pravo reći da je naš gospodarski interes zaštititi naše područje i primijeniti IGP,” istaknuo je Tomislav Panenić.