ZAŠTO BI EU TREBALA KOMPENZIRATI HRVATSKU ZBOG ISELJAVANJA

“Borimo se za veća sredstva i veće šanse za Hrvatsku, građani će kazniti one koji su nesposobni i nisu povukli sredstva koja su trebali.”

Zagreb, 29. travnja 2019
. – Kandidati Mosta za Europski parlament Božo Petrov, predsjednik Mosta, saborska zastupnica Ines Strenja i Ivan Prskalo na današnjoj su konferenciji za novinare govorili o programu Mosta za EU izbore i iznijeli razloge zašto bi EU trebala kompenzirati Hrvatsku zbog iseljavanja.

Petrov je istaknuo kako masovno iseljavanje kvalificiranih radnika uzrokuje daljnje zaostajanje Hrvatske i da tu činjenicu treba uzeti u obzir kao kriterij pri dodjeli sredstava, ako je glavni cilj kohezijske politike smanjenje razlika u razvijenosti.

 “U protivnom kohezijska politika EU nema smisla. Most traži da se državama pogođenim odljevom mozgova osigura više sredstava razmjerno udjelu stanovništva koje se iselilo u razvijene članice. Bez kvalificiranih radnika naše stope rasta ostat će malene i zato treba iskoristiti sve moguće instrumente da zaustavimo negativne trendove i osiguramo Hrvatskoj prosperitetnu budućnost. Jedan od tih instrumenata su kohezijski fondovi. Žao nam je što veliki broj domaćih političara i analitičara još uvijek pokazuje sluganski mentalitet pa im je ovaj prijedlog problematičan. EU je utemeljena na solidarnosti i ravnomjeran razvoj jedan je od njezinih glavnih ciljeva. A naši pregovarači koji su pod svaku cijenu žurili s ulaskom u EU, pristali su na neke stvari koje nas danas stavljaju u neravnopravan položaj u EU. Očito nisu uzeli u obzir moguće scenarije od kojih je jedan odnosi na iseljavanje obrazovanog, produktivnog stanovništva što prijeti skorom kolapsu sustava i dugotrajnom povećanju jaza između razvijenih članica i Hrvatske. Interes Hrvatske u EU je staviti ovu temu na stol i tražiti rješenje”, rekao je Petrov.

Petrov je istaknuo: “Ja zastupam tezu da se mi moramo boriti za veća sredstva, veće šanse Hrvatske, a da građani trebaju kazniti one koji su bili nesposobni i nisu povukli sredstva koja su trebali.”

Ivan Prskalo je rekao kako iz Hrvatske odlaze mladi, fakultetski obrazovani ljudi, a odljev mozgova je prisutan prije svega zbog korupcije, nepovjerenja u institucije, negativne selekcije, nedostatka kvalitetnih radnih mjesta.

“Ljudski kapital koji dajemo razvijenim zemljama EU vrijedi više od ičega. Naš je cilj putem europskih sredstava kreirati kvalitetna radna mjesta s dobrim plaćama jer je demografska obnova moguća samo uz veću plaću. To možemo ostvariti kroz mehanizme EU, fondove i poticaje koji će omogućiti snažnije zapošljavanje. Zdrava tržišna ekonomija jedina može stvoriti dodatnu vrijednost. Nužna je ravnomjerna razvijenost i za to se moramo zalagati. Treba poticati mlade ljudi, oni su ključni i zato Most traži i povećanje stipendija za naše studente u sklopu programa Erasmus+. Želimo da se na razini cijele EU u obzir uzmu razlike u paritetu kupovne moći i stipendije i bolje usklade sa životnim standardom države u koje studenti odlaze”, rekao je Prskalo.

 Ines Strenja, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, naglasila je da će se Most u Europskom parlamentu zalagati da bolja i sigurnija zdravstvena skrb bude dostupna svim građanima pod jednakim uvjetima.

“Koordiniranim djelovanjem unutar EU za zdravstvo se može puno postići i kroz taj segment zdravstvo možemo promatrati kroz okvir EU. U okviru EU radi se na programima zdravstvenog opismenjavanja građana čijom bi se koordiniranom primjenom spriječili negativni ishodi poput rizičnijeg ponašanja, slabijeg korištenja preventivnih usluga, odgođenog postavljanja dijagnoze, težeg shvaćanja i prihvaćanja zdravstvenih uputa. Fokusirat ćemo se na povećanje dostupnosti zdravstvenih usluga, a Interreg, prekogranični prijevoz životno ugroženih pacijenata, odlično je prikazan na primjeru Umaga koji ostvaruje suradnju s Izolom u Sloveniji kada je u pitanju prijevoz životno ugroženih pacijenata, a to bi se moglo ostvariti između Metkovića i Mostara”, istaknula je Strenja.

Rekla je kako je Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku kojim predsjeda, najučinkovitiji u jesenskom zasjedanju sabora, a takav aktivan način rada i zastupanje interesa hrvatskih građana zastupat će i u Europskom parlamentu.