HRVATSKA POLJOPRIVREDNA ZEMLJIŠTA UGROŽAVAJU PRITISCI NA LOKALNU SAMOUPRAVU

AGROKOROVI ANEKSI U SLAVONIJI PREPUŠTAJU ZEMLJIŠTE STRANCIMA

Zagreb, 30. travnja 2019. – Zastupnici Mosta nezavisnih lista, Tomislav Panenić i Marko Sladoljev,  upozorili su na probleme u provedbi nametnutog potpisivanja aneksa ugovora kojim bi se prenijeli dugogodišnji povoljni zakupi državnog poljoprivrednog zemljišta sa koncerna Agrokora na tzv. zrcalne tvrtke u sustavu Fortenova grupe.

„Vladajuća HDZ-ova većina u Gradskom vijeću Vinkovaca je imala dva neuspješna pokušaja izglasavanja suglasnosti na potpis vlastitom gradonačelniku što jasno pokazuje da problem raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske iznad stranačke stege te je njegovo pravedno rješavanje pitanje opstojnosti brojnih poljoprivrednih gospodarstava kako u Slavoniji tako i u drugim krajevima Hrvatske gdje poduzeća iz bivšeg koncerna Agrokor imaju povlašteni zakup.“ – upozorio je Tomislav Panenić.

Most je upozorio i na dodatnu ugrozu koja dolazi iz nastajanja novih pravilnika i donošenja zbunjujućih uputa kojima se pokušava privoljeti lokalne čelnike da potpišu navedene anekse. Sukladno Uredbi o načinu utvrđivanja početne zakupnine poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske te provedbom novog Pravilnika o revalorizaciji doći će do promjene cijene zakupa koja može biti na štetu lokalnih samouprava.

„Ministar Tolušić je uputio u javno savjetovanje prijedlog Pravilnika o revalorizaciji cijene zakupa, ali način komunikacije stvara zabludu kod donositelja odluka na lokalnim razinama. Jučer je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić izjavio kako je zadovoljan cijenom zakupa od prosječno 1340 kuna po hektaru nesvjestan da će potpisom aneksa ugovora doći do primjene revalorizacije te će nova cijena prema predloženom pravilniku iznositi 999 kuna. Grad će prihodovati godišnje 341 kunu po hektaru manje odnosno preko 410 tisuća kuna manje. Jesu li vijećnici svjesni te činjenice? Ili će im Ministarstvo poljoprivrede i DORH reći da je to beznačajna formalnost?“ – pitao je Panenić

„Upravljanje državnim poljoprivrednim zemljištem se nalazi u vrlo osjetljivom trenutku. Hoće li Rusi, njihove banke uz potporu lešinarskih fondova, uspjeti putem krize Agrokora uspjeti u namjeri da najvrednije hrvatsko poljoprivredno zemljište po prvi put u povijesti završi u rukama stranca? Zato nije neopravdan strah gradonačelnika i načelnika o načinu budućeg upravljanja poljoprivrednim poduzećima iz Fortenova grupe, o garancijama za zadržavanje postojeće razine zaposlenih i nove investicije koje trebaju potaknuti novo zapošljavanje.“ – izjavio je Marko Sladoljev.