MOST: SPRIJEČIMO NELEGALNU BETONIZACIJU I PRODAJU NAŠE OBALE

ODRŽIVI RAZVOJ I PROGLAŠENJE ISKLJUČIVOG GOSPODARSKOG POJASA MORAJU BITI PRIORITET
Makarska, 14. svibnja 2019. – Zastupnici Mosta nezavisnih lista, Miro Bulj, Božo Petrov i Nikola Grmoja, upozorili su na probleme koji se događaju u Makarskom primorju, ali i na čitavoj obali. Most se od prošle godine bori protiv devastacije park šume Osejava u Makarskoj, koja je još jedan primjer sprege pojedinih političara i interesnih skupina.

„Most se kontinuirano zalaže za uspostavu održivog razvoja i isključivog gospodarskog pojasa kako bismo spriječili ovakve primjere nelegalne betonizacije i uništavanja. Ovaj park je narod pokušavao zaštititi zadnjih 15 godina, ali je područje skinuto sa svih lista zaštite. Zaštita pomorskog dobra treba biti prioritet i u županiji, a i u Europskom parlamentu, kako zbog ribara, tako i zbog svih stanovnika ovih područja i cijele Hrvatske. Dosta je pljačke naših resursa! Dosta je pogodovanja talijanskim ribarima zbog očuvanja odnosa premijera Plenkovića i Tajanija. U interesu je naše djece da se založimo za očuvanje hrvatskih dobara.“ – upozorio je Miro Bulj.

Most je podsjetio na važnost očuvanja vrijednih resursa, koje Hrvatska ne smije izgubiti zbog interesa pojedinaca.

„Kako se rasprodaju naši vrijedni resursi, tako odlazi još ljudi iz Hrvatske. Odlaze zbog toga što nemaju dovoljno za život, ali i zbog razočaranja, koje ovakve nepravde potenciraju. To je ono što želimo promijeniti i zašto želimo u Europskom parlamentu zatražiti da masovno iseljavanje postane dodatni kriterij za dodjelu sredstava. Naš plan su mnogi ocijenili kao nemoguć i smiješan, ali svega dva tjedna poslije Vlada izlazi s istom idejom. Bilo bi dobro kad bi doista inzistirali na tome, na žalost, znamo već da oni jedno govore prije izbora, a nakon toga se sva obećanja zaborave.“ – izjavio je Božo Petrov.

Miro Bulj također je upozorio na nedostatak zdravstvenih usluga u priobalju i potrebu otvaranja turističkih ambulanti te je izrazio očekivanje da župan Blaženko Boban ispuni što je jednoglasno prihvaćeno u Županijskoj skupštini vezano za taj problem.