MIRO BULJ REAGIRAO NA BESPRAVNO POSTAVLJENE BAZNE STANICE U ROGOZNICI

Bazne stanice niču na svakom koraku, država ne kontrolira njihovo postavljanje niti razine zračenja

Šibenik, 15. svibnja 2019. godina – Saborski zastupnik Miro Bulj na poziv ljudi iz Rogoznice došao je i održao konferenciju za medije, istaknuo problem s kojim je stanovništvo suočeno, te ponovno upozorio na problem baznih stanica.

„Nalazimo se možda u najljepšem dijelu Republike Hrvatske, uz samu obalu park šume Kopara, međutim opet isti problem, naše prirodno bogatstvo se ne čuva i ne cijeni. Rogozničani su me pozvali da dođem i progovorim o problemu s kojim su suočeni. Problem je što su na ovom prostoru koje je u vlasništvu Hrvatskih šuma bespravno postavljene bazne stanice teleoperatera“.

Miro Bulj je istaknuo da je postavljanje baznih stanica veliki problem, te da se zbog toga povećao broj oboljelih od tumora. Naveo je da prije par dana odbijen njegov prijedlog putem kojeg je tražio da se izmjeni zakon u gradnju, te da uvede odredba putem koje bi teleoperateri morali imati građevinsku dozvolu kao što je slučaj u svim državama Europske unije, kao i u susjednim zemljama. Istaknuo je da teleoperateri u Hrvatskoj imaju najveću dobit, dok s druge strane građane Hrvatske imaju najgori Internet.

„Zaustavimo ovu pljačku, mora doći kraj ovoj bespravnoj gradnji. Ovo nije problem samo u Rogoznici, ovo je problem u brojnim dijelovima naše zemlje. Prestrašno je da bazne stanice kod nas niču na svakom koraku, a država uopće ne kontrolira njihovo postavljanje niti razine zračenja i moguće štetne utjecaje zračenja. Tako je teleoperaterima u Hrvatskoj za postavljanje bazne stanice potrebna minimalna dokumentacija. U odnosu na ostale zemlje EU, samo u Hrvatskoj nije potrebna građevinska dozvola za postavljanje baznih stanica, a sva odobrenja teleoperateri dobivaju unutar dva mjeseca“, za kraj je istaknuo Miro Bulj.