PETROV: HRVATI U BIH – STRATEŠKI INTERES HRVATSKE , A NE POLIGON ZA PREDIZBORNO SKUPLJANJE GLASOVA

Jedno od najvažnijih vanjskopolitičkih pitanja Republike Hrvatske, na kome je Most jasno i dosljedno inzistirao, jest pitanje teritorijalno-političke konstitutivnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Najstariji narod u BiH, koji je stvorio i obranio Bosnu i Hercegovinu, danas u 21. stoljeću u srcu Europe ne može ostvariti svoja temeljna politička prava. Unatoč negativnom utjecaju dijela međunarodne zajednice te probošnjačkih unitarističkih težnji, treba biti pošten i jasno reći da i hrvatske političke elite snose krivicu za političku, ekonomsku i građansku majorizaciju Hrvata u BiH.

Ono što Most zastupa, i na čemu će raditi i u Europskom parlamentu, jest sustavan, strateški i konkretan pristup rješavanju hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini. Neke od konkretnih politika koje Most zastupa po ovom pitanju su snažnije međunarodno artikuliranje hrvatskog pitanja u europskim institucijama, razvijenija diplomatska i lobistička struktura, snažnije ulaganje i suradnja u gospodarskim, znanstvenim i kulturnim projektima Hrvata u RH i BiH, federalizacija i europski put Bosne i Hercegovine. Važno je da naš narod u Bosni i Hercegovini zna da će u Mostovim eurozastupnicima imati autentične predstavnike koji će zastupati njihove interese i biti snažan glas hrvatskog čovjeka u Bosni i Hercegovini. Svojim dosadašnjim radom, posebice govorima u Saboru, amandmanima na deklaraciju o Hrvatima u BiH, ustrajnim zastupanjem jasne politike prema BiH, Most je pokazao da politički podržava svoju braću i sestre u političkim težnjama za ostvarenje ravnopravnosti. Mi ne dolazimo kupiti glasove u BiH, a onda nakon izbora taj isti narod zaboraviti i izdati, mi čvrsto i beskompromisno stojimo uz naš narod i njegove političke interese. To ćemo činiti i u Europskom parlamentu.