MOST POZIVA GRAĐANE NA JAVNI PROSVJED KAKO BI OD DEVASTACIJE ZAŠTITILI ZAGREBAČKI VELESAJAM I HIPODROM

Zagreb, 27. lipnja 2019. – Na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, saborski zastupnici Mosta Slaven Dobrović i Marko Sladoljev, te arhitektica Sandra Bartulović, istaknuli su kako je Most protiv Nacrta o izmjeni i dopuni GUP-a Grada Zagreba koji je protiv struke, javne participacije građana i zakonske procedure, te su pozvali građane na javni prosvjed na dan zasjedanja Zagrebačke skupštine 10. srpnja.

Sladoljev je pozvao sve vijećnike zagrebačke skupštine i gradskih četvrti da se odupru ovakvoj samovoljnoj i štetnoj odluci i ne glasuju za Nacrt izmjene GUP-a kojim se na štetu građana gura privatni interes i uništava vrijedni prostor od javnog interesa.

Dobrović je upozorio kako se uporno ignoriraju strukovne udruge arhitekata i urbanista, isključuje participacija javnosti i ne poštuje se zakonska procedura.

„Kraj civilizacije ili početak divljaštva, u kojem se sve provodi na silu. Ne bi uopće čudilo da po već viđenom modelu kod istočnih susjeda Ministarstvo uprave ukine ove društveno vrijedne udruge i tako pomogne suludo upravljanje gradom. Je li čovjek na kormilu grada izgubio kompas? Jasno je da javnost može još jedino kroz javni prosvjed iskazati svoje neslaganje i tako zaustaviti sulude zamisli o uništenju Zagrebačkog velesajma i Hipodroma“, rekao je Dobrović.

Arhitektica Sandra Bartulović, vijećnica Mosta u Mjesnom odboru Maksimirska naselja istaknula je kako ovakvo donošenje izmjena GUP-a, najavljeno kroz Nacrt iz lipnja, nije prihvatljivo strukovnim udrugama Društvu arhitekata Zagreba, Hrvatskoj komori arhitekata, Udruzi hrvatskih urbanista, Hrvatskom društvu krajobraznih arhitekata, te Arhitektonskom fakultetu.

„Novi Nacrt GUP-a ima niz bitnih izmjena u odnosu na onaj iz 2017., jer na javnoj raspravi nisu bili prostori od javne važnosti poput Hipodroma, koji se štiti kao vrijedni krajolik, te Zagrebačkog velesajma i zato tražimo da ti prostori prođu javnu raspravu. Naime, za prostor Hipodroma je u Nacrtu navedno „zona tematskog parka i mješovite namjene“, a ne kao do sada „ozelenjeni prostor sporta i rekreacije.“ Za Velesajam se navodi zona mješovite i poslovne namjene, za razliku od dosadašnje samo poslovne. Ovi prostori su kao kukavičje jaje ubačeni, o njima nije provedena javna rasprave iako su od javne važnosti, zanemareni su svi faktori i zato tražimo da ovi prostori prođu javnu raspravu i da se struka uključi u ovakve odluke“, objasnila je Bartulović.