GRMOJA: HRVATSKE ŽRTVE VLADI SLUŽE ZA IZGRADNJU MEĐUNARODNIH KARIJERA

SRBIJA JE OTVORILA NOVO POGLAVLJE PRISTUPNIH PREGOVORA, A NE IZVRŠAVA PREUZETE OBVEZE

Zagreb, 28. lipnja 2019. – Most nezavisnih lista osudio je otvaranje novog poglavlja pristupnih pregovora Srbije i EU, budući da Srbija ne surađuje u izvršavanju obaveza preuzetih pri otvaranju poglavlja 23. Time se iskazuje nepoštovanje prema žrtvama velikosrpske agresije, a može se postaviti i pitanje povezanosti izbora Marije Pejčinović Burić za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe uz srbijansku podršku, s neutemeljenim napretkom Srbije u pregovorima.

„Ovaj tjedan obilježili su diplomatski uspjesi Hrvatske i Srbije. Glasovanje u Vijeću Europe je tajno, pa ne znamo jesu li srbijanski predstavnici podržali Mariju Pejčinović Burić, ali glasovanje u EU o otvaranju novog srbijanskog poglavlja je jednoglasno, pa pouzdano znamo da je predstavnik Hrvatske podržao otvaranje novog srbijanskog poglavlja. Plenkovićeva i Vučićeva vlada slave ove diplomatske uspjehe. Jedini koji ne slave su hrvatske žrtve srbijanske agresije na čiji račun se izgrađuju međunarodne birokratske karijere i ostvaruju interesi države odgovorne za najveće zločine u Europi od 2. svjetskog rata.“ – izjavio je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Grmoja je podsjetio da ministrica Pejčinović Burić već dvije godine krši važeću Odluku hrvatske Vlade i odbija sazvati obavezne sastanke vladinog Povjerenstva za nadzor srbijanskog poštivanja obaveza preuzetih pri otvaranju poglavlja 23.o pristupanju Srbije u EU. Te obaveze Srbije uključuju “brzu dostavu informacija” o nestalim osobama, kao i “omogućavanje pristupa pravdi žrtvama” srbijanske agresije. Dužnosnici Vlade RH i hrvatske žrtve potvrđuju da Srbija ne izvršava te obaveze, a ministar Bošnjaković i pomoćnik ministra Medveda Sučić javno tvrde da Srbija ne surađuje u izvršavanju obaveza preuzetih pri otvaranju poglavlja 23.