MOST: NAKARADNA DRŽAVNA POLITIKA ZAŠTITE OKOLIŠA, UNIŠTAVA I JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE

Zagreb, 23. listopada 2019.Saborski zastupnici Mosta Slaven Dobrović i Miro Bulj na konferenciji za novinare pod nazivom “Prijeti li nam napuljski scenarij”, govorili su o apsurdnoj, štetnoj i neodgovornoj državnoj politici zaštite okoliša koja je jedinicama lokalne samouprave nametnula štetni scenarij zbog kojeg ispaštaju građani.

Bulj je danima u Sinju zaustavljao kamione koji su otpad iz Vrgorca dopremili u Sinj, a danas je istaknuo kako je ministar Ćorića donio tu odluku bez ikakvog kriterija i odgovornosti.

Ministar pokazuje mišiće jednom štetnom odlukom, kada selektivno i nasumice određuje da čak 120 kilometara udaljeni Sinj prihvati otpad iz Vrgorca. Ne ispaštaju samo građani Sinja, već i Vrgorca, je im se zbog takve odluke cijena udvostručuje. Ovakav scenarij nije usamljen, isto će se dogoditi po cijeloj Hrvatskoj, i Imotskom i Braču i Glini… Pozivam zato ljude da dignu svoj glas protiv ekonomski I ekološki štetnih odluka ministra Ćorića koji bi trebao štititi okoliš, ali ga ugrožava. Zaista ćemo imati napuljski scenarij usred turističke Dalmacije”, rekao je Bulj.

Profesor Slaven Dobrović istaknuo je kako je apsurdna, štetna i neodgovorna politika centralne države prema jedinicama lokalne samouprave vezano za zaštitu okoliša, dovela je do ovakve situacije.

“Naime, plan gospodarenja otpadom donesen u proljeće 2017. imao je jasne ciljeve i mjere sukladno EU politici gospodarenja otpadom, a najvažnije je bilo povećanje stope recikliranja, te smanjenje količine otpada koji se odlaže. Za to je propisano niz konkretnih mjera za koje je na raspolaganju novac EU, čak 475 milijuna eura. Ali, što je od svega toga napravila državna administracija? Osim financiranja reciklažnih dvorišta ništa nisu poduzeli. Javni poziv za sortirnice je tako složen da se još nitko nije ni javio, ali ni to nikoga ne brine, niti mijenjaju propozicije poziva. Ništa od poziva za komposišta, centre za ponovnu uporabu, bez čega nije moguće postići ciljeve. Jedino što se napravilo jest plan zatvaranja odlagališta, a potom I odluka o zatvaranju koja je čak dobila I zakonsku snagu. Što znači zatvoriti odlagaliste ako nismo dali alternativu?! To je apsurd! Umjesto zaštite okoliša imamo dodatno zagađenje i dodatni transport otpada na velike udaljenosti”, obrazložio je Dobrović.

Naglasio je kako su ovakvim načinom povrijeđena prava jedinica lokalne samouprave, jer državni inspektorat naređuje komunalcu jedne JLS da prihvati otpad druge JLS udaljene preko 100 km.

“Umjesto da idemo naprijed, mi stojimo na mjestu, a novci propadaju. Ministar se mora suočiti sa svojom odgovornošću, jer je krajnje vrijeme da se reagira. Zato apeliramo na javnost i medije da se ova važna tema koja se tiče svih građana podigne na razinu koju zaslužuje. Jer cemo zaista imati napuljski scenarij”, zaključuje Dobrović.