GLAVNI INSPEKTOR IZ MINISTARSTVA VANJSKIH I EUROPSKI POSLOVA POTVRDIO DA JE DIPLOMAT DAMIR SABLJAK U PRAVU

Podsjećamo, tadašnja ministrica Pejčinović Burić je diplomata Sabljaka udaljila iz službe nakon što ga je optužila za iznošenje neutemeljenih optužbi o korumpiranosti državnih službenika i dužnosnika uključenih u provođenje i prikrivanje neovlaštenog trošenja državnog novca u Australiji i SAD-u. Međutim, Sabljakove sumnje potvrdila je Državna revizija, pa čak i glavni inspektor ministarstva Damir Božić koji je od 2016. u ladici držao Sabljakov prvu prijavu.

No, bivša ministrica Pejčinović Burić je upravo inspektoru Božiću povjerila operativnu provedbu njezine političke optužnice koja – kao što je potvrdio Službenički sud u prvostupanjskoj presudi – nema niti jednog pravnog temelja. Inspektorova motivacija i politička moć Marije Pejčinović Burić ipak nisu nadjačale pravne dokaze podnesene sudu.

Nikola Grmoja je o ovom slučaju u Ministarstvu vanjskih poslova više puta govorio u Saboru jer je državni proračun oštećen za pozamašan iznos, utvrđene su nepravilnosti i prekršeni pravilnici Ministarstva. Kada je Grmoja to pitanje postavio predsjedniku Vlada Republike Hrvatske, Andrej Plenković je rekao da takve predstavke ne vode ničemu, isti dan je Uskok odbacio Sabljakovu prijavu, a on kao prijavitelj nikada nije dobio rješenje o odbačaju. Također valja napomenuti da je glavni inspektor MVEP-a Damir Božić 11.10.2018. pred Antikorupcijskim vijećem potvrdio da su pravilnici Ministarstva ipak prekršeni, te da je glavna tajnica Lorete Bertoša Kušen bila lažno raspoređena u Sydneyju, što je teška povreda službene dužnosti.

Na jučerašnjem saslušanju diplomata Damira Sabljaka pred Antikorupcijskim vijećem inspektor Božić je priznao da Loreta Bertoša Kušen nije radila u veleposlanstvu u Sydneyu gdje je bila raspoređena. Sve tvrdnje diplomata Sabljaka zbog kojih su ga udaljili iz Ministarstva potvrđene! Ima li većih argumenata od ovih koji su ovdje izneseni!