VEĆE PLAĆE ZAPOSLENIM RODITELJIMA

Most predlaže svoje demografske mjere, jer Vlada zbog svog politikanstva dopušta najveći  egzodus stanovništva

Zagreb, 29. listopada 2019.Most je na današnjoj konferenciji za novinare iznio svoje demografske mjere kojima su cilj veće plaće zaposlenih roditelja. Božo Petrov, predsjednik Mosta i Petra Mandić, riječka vijećnica koja je na Mostovim mjerama radila, istaknuli su kako je Most ponudio niz konkretnih mjera, od kojih je prijedlog zakona vezano za rodiljne i roditeljske potpore u saborskoj proceduri.

“Od ulaska u EU iseljavanje stanovništva postao je jedan od glavnih izazova, a nijedna Vlada do sada nije poduzela ozbiljno napore da se to zaustavi. Hrvatska nema ni Nacionalnu demografsku strategiju koja bi nam pomogla da planiramo kretanja stanovništva i zaustavimo negativne trendove. Nažalost, ova Vlada je obećala donijeti takvu strategiju, osnovala i radnu skupinu na čelu koje je premijer samog sebe postavio, ali taj dokument nije ugledao svjetlo dana zbog politikanstva i strančarenja ove Vlade”, rekao je Petrov.

Petrov je dodao da su mjere koje je Vlada do sad poduzimala bile kozmetičke, reda radi, a Most je predložio konkretne mjere koje bi neodgodivo trebalo donijeti, a preporučuju ih i demografi.

Petra Mandić, voditeljica savjeta Mosta za demografiju, naglasila je kako Vlada nije delimitirala porodiljne naknade kako je obećala, niti je išta poduzela glede sustava dječjeg doplatka.

Zato je prva mjera Mosta uvođenje fiksne dječje naknade koju bi zaposleni roditelji primali uz plaću umjesto olakšice za djecu. Trenutno 800 tisuća zaposlenih roditelja ima tako niske plaće da od olakšica za djecu nemaju ništa. To je nepošteno jer koristi od sustava olakšica za djecu imaju samo oni s većim plaća. Druga mjera je delimitiranje rodiljnih i roditeljskih naknada tako da svaki roditelj koji koristi rodiljni i roditeljski dopust prima svoju punu plaću tijekom tog vremena. Izmjenom zakonodavstva, Most želi uvesti standard prema kojem tijekom prve godine života djeteta sve majke imaju minimalnu naknadu u visini od 120 posto proračunske osnovice, odnosno 3.991,20 kuna“, iznijela je Mandić.

Mandić je pojasnila kako je do sada tijekom prve godine života djeteta minimalna naknada bila 2.328, 20 kuna, a roditelj koji imaju veću plaću od navedene, prema sadašnjem zakonu primaju punu plaću samo tijekom prvih šest mjeseci života djeteta, dok je iznos za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta limitiran na 3.991,20 kuna.

„Most predlaže za te roditelje promjenu, po kojoj bi primali punu naknadu jednaku njihovoj punoj plaći tijekom cijele prve godine života djeteta. Za roditelje koji imaju troje i više djece, kao i blizance, ostavili bi mogućnost roditeljskog dopusta u trajanju od tri godine, ali bi dodali i mogućnost da se nakon što dijete navrši godinu dana života, vrate na posao i uz svoju plaću primaju i mjesečnu naknadu u iznosu od 2.328, 20 kuna. U postojećem sustavu nepravednim smatramo model po kojem, da bi ostvarili porezne olakšice za dvoje djece morate imati natprosječno visoku plaću, što je danas nedostižno za 80 posto zaposlenih. Zato želimo uvesti doplatak fiksnih iznosa za sve razine plaća, a naše računice pokazuju da pri razini neto plaće od 5.000 kuna, plaća roditelja s jednim uzdržavanim djetetom bi porasla najmanje 135 kuna, onog s dvoje djece najmanje 935 kuna, a roditelja koji uzdržava troje djece najmanje 2.035 kuna“, objasnila je Mandić.