MOST: “UŠTEDE” VLADE RH GRAĐANI PLAĆAJU DODATNIH 5 MILIJARDI KUNA

„Javna uprava buja umjesto da se smanjuje, a digitalizacija se ne provodi zbog nesposobnosti Ministarstva uprave da zakonito provede javnu nabavu“

Zagreb, 11. studenog 2019.Most je svojom reformom javne uprave predložio depolitizaciju i značajno rezanje birokratskog aparata, te ostavio Akcijski plan s 20 projekata kojima bi se to ostvarilo. No, danas se provodi baš suprotno, Vladi RH štednja baš nikako ne polazi za rukom kada su pitanju interesi državnog i političkog aparata. Nakon što su novim krugom porezne reforme od građana odlučili ubirati dodatnih 5 milijardi kuna poreza, kako istražuju mediji, povećali su i javnu upravu, jer su umjesto 88 pomoćnika ministara, odlučili zaposliti 97 ravnatelja uprava.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja istaknuo je kako je cilj Mostove reforme javne uprave  depolitizacija i profesionalizacija, te optimizacija broja i troška, baš suprotno od ovoga što se provodi.

Ovdje vidimo da dolazi do povećanja i broja i troška, a ne do najavljene štednje. Kao što je svojevremeno slavodobitno Vlada racionalizirala agencije. Sve što smo dobili jest premještaj iz agencija u ministarstvo, odakle su brojni zaposleni i potekli. Ovakav “recept” lažne uštede primijenjen je i na ukidanje ureda državne uprave i spajanje sa županijama, a zbog županija koje ne ispunjavaju povjerene im dužnosti na razini zadatka imamo nejednakost u obrazovanju i kvaliteti zdravstvene skrbi”, rekao je Grmoja.

Saborska zastupnica Mosta Sonja Čikotić je pojasnila kako ne nepreduje ni provedba projekata koje je Most ostavio u Vladi, jer se ne provodi projekt Upravljanja kvalitetom u javnoj upravi kojem je cilj racionalizacija rada javne uprave.

“To je trebalo napraviti tako da se pobroje, ukinu, pojednostave postupci i digitaliziraju, ali još nisu ni ugovoreni nego će se cijeli postupak ponoviti. Broj zaposlenih od mandata Mosta u Ministarstvu uprave višestruko je narastao upravo po osnovi provedbe projekta razvoja javne uprave, pa je očito da novo primljeni zaposleni nemaju potrebne kompetencije. Kad dvoje u javnoj službi ne mogu riješiti zadatak, ministar angažira trećeg zaposlenika. Da sve stoji u mjestu govori i podatak da Ministarstvo uprave kao nadležno za kompletnu reformu nije u stanju složiti natječajnu dokumentaciju za projekt Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom u javnu upravu RH. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave 1. listopada 2019. poništila je odluku o odabiru ključnih stručnjaka za reform javne uprave. Zato se neće moći provesti digitalizacija javne uprave, racionalizacija procesa niti sustav upravljanja kvalitetom i IT sustava”, pojašnjava Čikotić.