HNS-U I MINISTRICI DIVJAK POLITIČKI INTERESI SU VAŽNIJI OD UČITELJA I PROFESORA

Zagreb, 15. studenog 2019.Marko Sladoljev i Nikola Grmoja na konferenciji za novinare su istaknuli kako ministrica Blaženka Divjak nema podršku učitelja i profesora i zato nema što tražiti na čelu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Sladoljev je upozorio kako Divjak ne uživa povjerenje glavnih nositelja štrajka, učitelja i profesora, jer su s jedne strane na njezinoj vagi nteresi prosvjete, a s druge strane njezine političke stranke, HNS-a, koja se održava isključivo političkom kupovinom I jedino što želi je ostati na vlasti.

Kod ministrice je prevagnulo ovo drugo, politički interesi, i zato bi trebala otići, bio bi to čin njezine moralne odgovornosti. Osim toga, jasno je da se ovakva reforma obrazovanja ne može provesti, da je sama po sebi daleko od ikakve reforme i predstavlja dodatni uteg. Ne da nema reforme, nego nema ni nastave. A sjetite se što je Ivan Vrdoljak rekao, kako će otići ako reforma obrazovanja ne uspije”, rekao je Sladoljev.

Upozorio je kako saborski zastupnik zbog nedolaska na posao mora platiti kaznu od 150 kuna, a profesori koji štrajkaju, a dolaze na posao, morat će se odreći će 315 kuna po danu.

“Poziciju ministrice Divjak usporedio bih s izbornikom Dalićem. Zamislite da mu igrači ne pokažu povjerenje, odbiju igrati, a on i dalje ostane izbornik”, dodao je Sladoljev.

Grmoja je istaknuo kako bi prava reforma trebala uključiti i sustav vrednovanja rada, sustav nagrađivanja i kažnjavanja.

Takav sustav mjerljivosti, vrednovanja i kompetencija trebalo bi primjeniti u reformi obrazovanja, da se nagrade oni koji se trude, usavršavaju, a takav model trebalo bi na sve primijeniti. Zato je Most to tražio u svojoj reformi javne uprave, koju je ostavio u ministarstvu. No, vladajućima ne pada na pamet to provesti jer bi se onda morali riješiti svojih kadrova. Zbog njih su i sada povećali osnovicu, iako ih to više košta. Jer, u zbornicama su ljudi koji misle. Nužno je poraditi na ovim promjenama, zato smo predlagali i smanjenje broja županija, načelnika, zastupnika u saboru, a ovaj tjedan i rasprava o amandmanima na proračun pokazala je da smo u pravu. Praktički je Most jedini raspravljao o svojim amandmanima, a zastupnici vladajućih došli su samo na glasovanje”, rekao je Grmoja.