MOST GRADA ZAGREBA PODRŽAVA PROSVJED GRAĐANA ZBOG POSKUPLJENJA KOMUNALNOG OTPADA

Dobrović: “Želimo skokovito povećanje stope recikliranja, a ne cijene usluge“

Zagreb, 3. prosinca 2019.Most NL kontinuirano upozorava na alarmantno stanje i kaos koji vlada u prikupljanju otpada u cijeloj Hrvatskoj, a u aktualnom slučaju u Zagrebu, gdje se najavljuje poskupljenje odvoza komunalnog otpada, Most Grada Zagreba na čelu s prof. Slavenom Dobrovićem, saborskim zastupnikom i bivšim ministrom zaštite okoliša i energetike, podržava današnji prosvjed građana.

Krenulo je, evo nas pred eksplozijom cijena za odvoz otpada, baš onako kako se to u Zagrebu već dogodilo s vodom. Mi, građani grada Zagreba brzo zaboravimo da smo u svega deset godina doživjeli povećanje cijene vode za više od tri puta. Sa 4,23 na 15,28 kune po kubnom metru. Isti obrazac nas čeka i s otpadom. Za vodu je gradonačelnik imao vrsno opravdanje – PROČISTAČ, kao što ga ima i sada za otpad – CGO, odnosno Centar za gospodarenje otpadom. Pa neće valjda građani postavljati suvišna pitanja, naučili su gotovo svi na primjeru Marišćine u Rijeci i Kaštijuna u Puli da su to skupi megalomanski centri, čiji pogon kasnije itekako košta, makar su iznimno skromnog učinka u pogledu onoga čemu su u stvari namijenjeni.

Zato podržavamo današnji prosvjed i svako javno propitivanje takve politike kojoj na kraj mogu stati jedino građani, prvo prosvjedom pa zatim na izborima“, rekao je Dobrović.
Most Grada Zagreba se zalaže za cjelovito, ekološki utemeljeno rješenje kojim bi se uz pomoć suvislo organiziranog sustava odvojenog prikupljanja zajedno sa mrežom sortirnica, kompostišta i centara za ponovnu uporabu došlo do onoga što se od gospodarenja otpadom danas traži – maksimalnog vraćanja otpadnih tvari u neki vid ponovne upotrebe.

Želimo u sljedećih nekoliko godina skokovito povećanje stope recikliranja, a ne cijene usluge. Ako ne znate kako to učiniti, dajte onima koji znaju, jer je ova politika od Zagreba napravila “europsku prijestolnica smeća”, zaključio je Dobrović.