GRMOJA: „OVO JE ZEMLJA U KOJOJ STRADAVAJU PRIJAVITELJI NEPRAVILNOSTI, A LUKRATIVNE POSLOVE DOBIVAJU ONI KOJE SE PRIJAVLJUJE ZA NEPRAVILNOSTI“

Zagreb, 9. prosinca 2019.Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta, na konferenciji za novinare je skrenuo pozornost na današnje svjedočenje Glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelinića na zatvorenoj sjednici Antikorupcijskog vijeća, u slučaju koji je prijavio diplomat Damir Sabljak zbog kršenja propisa i sumnjive potrošnje milijuna kuna u Australiji i SAD-u.

Grmoja je istaknuo da novi dokumenti potvrđuju da je Damir Božić, glavni inspektor Ministarstva vanjskih poslova, utvrđivao sve činjenice o vlastitoj kaznenoj odgovornosti jer je upravljao postupkom utvrđivanja činjenica koji su dostavljeni DORH-u, nakon čega je DORH odbacio prijavu o kaznenoj odgovornosti osumnjičenog Božića i ostalih diplomata.

„Zamjenica ravnateljice USKOK-a Marija Vučko je u ožujku to negirala, međutim novi dokumenti teško inkriminiraju rad najodgovornijih osoba DORH-a i MVEP-a. Dokumente je dostavio diplomat Sabljak prije mjesec dana Antikorupcijskom vijeću na sjednici na koju nije došao pozvani ministar Grlić Radman. Štoviše, ministar Grlić Radman već mjesecima krši Poslovnik Hrvatskog sabora jer odbija Antikorupcijskom vijeću dostaviti spis o korespondenciji između MVEP-a i DORH-a. Odbija dostaviti i putne naloge iz Australije o putovanjima službenice Bertoša-Kušen za vrijeme dok je kršila propise i nije dolazila na radno mjesto u Konzulatu u Sydneyu“, rekao je Grmoja.

 Podsjetio je da je DORH nakon 11 mjeseci odugovlačenja odbacio prijavu o kršenju zakona u Australiji, SAD-u i Inspektoratu MVEP-a, a prijava je odbačena istog dana kad je premijer Plenković u saboru izjavio da predstavke s takvim prijavama „ne vode na kraju najčešće ničemu.“

„Samo nekoliko dana nakon te premijerove izjave, bivša je ministrica Marija Pejčinović Burić novim Pravilnikom ograničila slobodu privatnog izražavanja svim zaposlenicima, kako bi sakrila istinu, a Sabljak je udaljen iz službe. Službenički sud ga je oslobodio svih optužbi, ali je Viši sud postupk vratio na ponovno suđenje. Danas ću na zatvorenoj sjednici Antikorupcijskog vijeća imati puno pitanja za glavnog državnog odvjetnika Jelenića koji je, prema novim dokumentima, još u veljači bio obaviješten kako je osumnjičeni inspektor Božić utvrđivao sve činjenice o vlastitoj kaznenoj odgovornosti, nakon čega je DORH odbacio prijavu. U najmanju ruku je zataškavao sve. Trebao je ispitati Sabljaka o svim saznanjima, ali nije, a spis nikada nije dostavljen Antikorupcijskom vijeću. Ministar vanjskih poslova nije dostavio ni putne naloge za tadašnju zaposlenicu Bertošu Kušen. Ovo je zemlja u kojoj stradavaju prijavitelji nepravilnosti, poput Damira Sabljaka, oca dviju djevojčica koji još nije vraćen na posao, a lukrativne poslove dobivaju oni koje se prijavljuje za nepravilnosti poput Joška Pare, koji je od predsjednice dobio vjerodajnice za Belgiju“, rekao je Grmoja.