SAVJET ZA ZDRAVSTVO MOSTA:“POSLJEDICE NEODGOVORNOG PONAŠANJA MINISTRA ZDRAVSTVA SNOSIT ĆE PACIJENTI, JER SE NASTAVLJA POGREŠNA PRAKSA VODSTVA ZDRAVSTVENIH USTANOVA“

Zagreb, 8. siječnja 2020. – Savjet za zdravstvo Mosta podsjeća kako je mjesec dana prošlo od odluke Vrhovnog suda RH kojom je potvrđena ispravnost dosadašnje sudske prakse prema kojoj su tužitelji zdravstveni radnici imali i imaju pravo na isplatu dodataka u prekovremenom radu, a ništa se po tom pitanju nije promijenilo.

“Ništa se do sada nije poduzelo usprkos ovakvog stavu najvišeg suda. I dalje se vode drugostupanjski postupci pred županijskim sudovima temeljem žalbi zdravstvenih ustanova na prvostupanjske odluke u korist zdravstvenih radnika. Ne samo da se vode, nego se i pokreću novi drugostupanjski postupci voljom uprava zdravstvenih ustanova, bez obzira na odluku Vrhovnog suda. Sve sudske troškove i kamate koji će proizići iz neodgovornih i loših poslovnih odluka uprava zdravstvenih ustanova platiti će u konačnici pacijenti iz limita zdravstvenih ustanova namijenjenih liječenju i dijagnostici bolesti. Iz istog razloga porast će nelikvidnost zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske”, upozorava dr. Ivan Bekavac iz Savjeta za zdravstvo.

Podsjetimo da je Vrhovni sud 9. prosinca prošle godine zauzeo pravno shvaćanje da zdravstveni radnici imaju pravo na uvećanje plaće za posebne uvjete rada i pravo na uvećanje plaće za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi, te dodatke (kumulativno) i za sate ostvarene u prekovremenom radu.

No, i nadalje će plaća u siječnju ove nove godine biti isplaćena nezakonito, temeljem neispravnog obračuna i tako se opet stvaraju pretpostavke za nove tužbe, upozorava Savjet za zdravstvo Mosta. Pored toga ministar zdravstva i pojedine zdravstvene ustanove i za blagdane, pronalaze vrijeme za bavljenje smjenama i kadroviranjem, a nema nikakvog pomaka u zakonitosti obračuna, ponude nagodbi, isplate zaostataka.

Savjet zdravstva Mosta upozorava da će posljedice ovakvog neodgovornog ponašanja snositi pacijenti.

„Do kad će nakaradno i neodgovorno upravljanje zdravstvom opterećivati javne financije namijenjene dijagnostici i liječenju pacijenata? Zašto pacijenti plaćaju loše poslovne odluke političkog i kadrovskog inženjeringa? Nužno je što prije početi primjenjivati kvalitetnija rješenja imenovanja uprava javnih zdravstvenih ustanova, jer je to temelj, a pozitivna iskustva postoje primjerice u Austriji ili Velikoj Britaniji”, ističe dr. Bekavac u ime Savjeta za zdravstvo Mosta.