NOVI ZAKONSKI PRIJEDLOG MOSTA: OSLOBODITI PODUZETNIKE POČETNIKE I MIKRO PODUZETNIKE PLAĆANJA DOPRINOSA

Most: “Ljudima koji pokreću svoj posao treba omogućiti bolje uvjete, da ne moraju odlaziti u inozemstvo“

Zagreb, 21. siječanj 2020.Most je na današnjoj konferenciji za novinare iznio svoj prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o doprinosima i uputio ga u saborsku proceduru. Saborski zastupnici Mosta Nikola Grmoja i Sonja Čikotić, te Mislav Kraljević iz Savjeta za gospodarstvo, finacije i poduzetništvo istaknuli su kako Most od kraja 2018. upozorava na štetnost ovog Vladinog zakonskog prijedloga i negativne posljedice.

„Danas vidimo koliko je destimulativno ovaj zakon djelovao na poduzetnike početnike, na generiranje novih poduzetničkih poduhvata, a najgori učinak vidimo u najavi zatvaranja stotina malih poduzetničkih kompanija. Važećim zakonom utvrđeni obvezni iznosi doprinosa koje plaćaju direktori i članovi uprava malih i mikro poduzeća i time je stvoren namet koji moraju podmiriti u startu svoga poslovanja, bez obzira je li njihov poduzetnički poduhvat generirao ikakve rezultate, rekao je Kraljević.

Grmoja je istaknuo kako je Most i u raspravi u saboru isticao da ovakva mjera Ministarstva financija ne može pozitivno utjecati na razvoj poduzetništva ali je prihvaćen antipoduzetnički propis koji izaziva opravdano nezadovoljstvo poduzetnika. A upravo mikro i mali poduzetnici čine više od 98 posto tvrtki u Hrvatskoj, zapošljavaju gotovo 53 posto zaposlenih u gospodarstvu, te ostvaruju 275 milijardi kuna prihoda i dobit od 9 milijardi kuna.

Mislav Kraljević je iznio prijedloge Mosta: „Zbog svega navedenog, u skladu sa zahtjevima poduzetnika i poreznih obveznika, predlažemo da direktori početnici do 3 godine od početka poslovanja, direktori roditelji djece predškolske i školske dobi, koji odluče raditi na manje od punog radnog vremena, te direktori/likvidatori društva čiji je mjesečni prihod manji od 15.000 kuna, budu izuzeti u skaldu s člankom 187.c, stavak 2. Zakona o doprinosima. Smatramo da je nužno primjeniti principe koji bi zaštitili poduzetnike početnike, i tako im olakšali poslovanje kako bi mogli stvoriti nova radna mjesta i doprinijeti proračunu. Zato je potrebno ukinuti administrativne i druge prepreke, te usuglasiti propise koji će stimulativno djelovati na poslovanje poduzetnika“, izložio je Kraljević.

Sonja Čikotić je naglasila da su ljudi ključ uspjeha, a oni koji se još odluče i sami pokrenuti posao, zaslužuju bolje uvjete, da ne moraju odlaziti u inozemstvo u potrazi za poslom.

 „Most će nastaviti predano raditi, jer želi omogućiti onima koji u Hrvatskoj pokreću posao, da osiguraju egzistenciju za sebe i svoje najbliže. Želimo da svi oni koji poslujući ovdje plaćaju poreze, doprinose i druga davanja imaju na raspolaganju kvalitetne usluge javne uprave“, rekla je Čikotić.