SAVJET ZA ZDRAVSTVO MOSTA: “PODRŽAVAMO MEDICINSKE SESTRE U ZAHTJEVU ZA POBOLJŠANJEM RADNIH UVJETA I OČEKUJEMO OD MINISTRA DA SE ŠTO PRIJE ANGAŽIRA”

Zagreb, 8. veljače 2020. – Savjet za zdravstvo Mosta NL daje punu potporu udrugama u sestrinstvu u njihovim legitimnim i opravdanim nastojanjima za poboljšanje uvjeta života i rada medicinskih sestara i medicinskih tehničara, te primalja u RH, a od novog ministra očekujemo angažiranje i djelovanje bez odgađanja kako u pitanje ne bi bilo dovedeno funkcioniranje zdravstvenog sustava i kvaliteta zdravstvenih usluga.

Ističemo kako je sestrinstvo, kao najbrojnija skupina u zdravstvenom sustavu, jedan od ključnih i nezaobilaznih stupova na kojima počiva zdravstvena skrb. Budući se problemi u zdravstvu ubrzano gomilaju a nadležne institucije (ministarstva, Vlada, Sabor ) reagiraju sporo ili nikako na probleme i ugrožavanje njihova položaja, ovakav konstruktivan Proglas sestrinstva je više nego dobrodošao. On nudi prijedloge i put je da se problemi u sestrinstvu i tom dijelu zdravstvene skrbi počnu učinkovito rješavati. Stoga Savjet za zdravstvo Mosta smatra neophodnim podržati angažiranje struke. Šteta što Ministarstvo zdravstva do sada nije prepoznalo važnost i hitnost problema u zdravstvu a posebno u sestrinstvu. Zato od novog ministra očekujemo angažiranje i djelovanje bez odgađanja kako se ne bi dovelo u pitanje funkcioniranje zdravstvenog sustava i kvaliteta zdravstvenih usluga. Podsjećamo da je zbog nedostatka medicinskih sestara na nekim depriviranim područjima već došlo do urušavanja sustava. Zdravstvena zaštita na tim područjima nije dostupna kao u ostalim dijelovima Republike Hrvatske. Vrijeme za čekanje je isteklo. Situacija je kritična i treba djelovati odmah i sada“, ističu u Savjetu za zdravstvo.