MOST JE UKAZAO NA KATASTROFALNO STANJE FINANCIJA I ZDRAVSTVA U SISAČKO-MOSLAVAČKOJ ŽUPANIJI

Kartica zdravstvenog osiguranja vrijedi manje u Sisačko-moslavačkoj županiji nego u ostatku RH

Zagreb, 11. veljače 2020.Na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja, te županijski vijećnici Mosta iz Sisačko-moslavačke županije Milan Brigljević i Petar Ćosić uputili su apel nadležnim institucijama, premijeru i Vladi za spas Sisačko-moslavačke županije, budući ni župan ni njegovi zamjenici, a posebno saborski zastupnici i zastupnice vladajućih s tog područja to nisu učinili. Stoga su podigli kaznenu prijavu protiv župana jer je neodgovornim postupcima županija na koljenima.

Brigljević je istaknuo kako se skriva loše stanje županijskih financija, glasuje se protiv razvojnih projekata za tu županiju u saboru i ne čini se ništa da se kritična situacija počne rješavati: „Po HDZ-u, naša je županija napuštena i ostavljena da propadne. Župan i lokalni HDZ pokušavaju nas uvjeriti da u županiji teče med i mlijeko, da župan ima sve pod kontrolom i da nikakvih problema nema. Stvarnost je, na žalost takva da županija ne podmiruje svoje obveze, župan i njegove službe krše zakon i financijska pravila na svakom koraku, saborski zastupnici vladajućeg HDZ-a iz naše županije brane takvu politiku ili se uopće ne primjećuju u saboru. Jer oni su poslušnici partije a ne predstavnici i zaštitnici naroda. Svi ste čuli za nalaz revizije poslovanja iz 2018., a situacija u 2019. je još puno gora. ​Dugovi se gomilaju, bolnica financijski propada, a troškovi radova na novom bolničkom kompleksu su narasli na 150 milijuna kuna, od čega barem 90 milijuna treba platiti ili jamčiti županija. Županija ne može servisirati svoje dugove i sve više obveza prebacuje u naredna obračunska razdoblja.“

Ćosić, je kao član Savjeta Mosta za zdravstvo govorio o katastrofalnoj financijskoj i organizacijskoj situaciji u županijskom zdravstvu.

„Tražili smo organiziranje tematske sjednice s temom stanja u županijskom zdravstvu, ali to se ni nakon 2 mjeseca nije dogodilo. Stoga apeliramo na premijera i ministra zdravstva da žurno u okviru svojih ovlasti poduzmu sve kako se županijski zdravstveni sustav ne bi potpuno urušio. Izvješća o poslovanju zdravstvenih ustanova u vlasništvu županije pokazuju da 70 posto njih posluje s gubitkom a u skoro istom postotku ima i velik broj nezdravstvenih radnika, neke čak i 42 posto, što značajno opterećuje troškove poslovanja. Sama OB Sisak ima najveći gubitak u od 27,5 milijuna kuna, a dugoročno se zadužila na 46 milijuna kuna. Ovo je uvod u kolaps županijskog zdravstvenog sustava koji će se završiti s neviđenim debaklom politike vladajućih kroz prekoračenja roka radova Središnjeg bolničkog paviljona i značajnim povećanjem iznosa za radove. Županija je iscrpila sve moguće izvore financiranja gubitaka i dugova, te udarila na primarnu zdravstvenu zaštitu kao „čuvara sustava. Ustavno pravo građana na dostupnost zdravstvene zaštite je ovdje ozbiljno dovedeno u pitanje pa zato kartica zdravstvenog osiguranja vrijedi znatno manje od kartica na drugim područjima u RH“, rekao je Ćosić.