GRMOJA: “O NOVOM GLAVNOM DRŽAVNOM ODVJETNIKU NE BI SMJELI ODLUČIVATI ZASTUPNICI KOJI ODGOVARAJU ZA KAZNENA DJELA”

Zagreb, 25. veljače 2020.  – Saborski zastupnik i politički tajnik Mosta Nikola Grmoja na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru ukazao je na manjkavosti važećeg postupka izbora glavnog državnog odvjetnika.

“Za razliku od razvijenih demokracija, u postupku pred saborskim odborom u RH, kandidat za glavnog državnog glavnog odvjetnika,  i dalje smije tajiti određene činjenice iz svog životopisa ili iskazivati nešto neistinito ili nepotpuno, a da zato ne snosi kaznenu odgovornost. Most traži da se za lažne ili manjkave odgovore na  saslušanju pred odborom, kandidatu zapriječi zatvorska kazna”, rekao je Grmoja.

Grmoja je podsjetio da u srijedu na dnevni red dolazi odluka o razrješenju Glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, nakon čega se pokreće postupak imenovanja novog GDO-a.
“Cijeli taj postupak nije dovoljno transparentan, ima više ozbiljnih manjkavosti i može rezultirati teškim pogreškama. Sam prijedlog za kandidata obavijen je velom tajnosti i nagađanjima o kandidatima. Čak i Vlada RH o tome koga će predložiti raspravlja na zatvorenom dijelu sjednice Vlade. Nakon što Vlada predloži jednog kandidata Saboru, postupak se nastavlja saslušanjem kandidata pred saborskim Odborom za pravosuđe. Dakle ne tražimo ništa neuobičajeno već samo prenošenje iskustva razvijenih demokracija”, napomenuo je Grmoja.

Kao izuzetan ozbiljan problem ističe i činjenicu da će o novog glavnom državnom odvjetniku odlučivati i zastupnici koji na leđima nose optužnice i odgovaraju za teška kaznena djela. Ti ljudi, prema stajalištu Mosta, nikako ne bi smjeli odlučivati o imenovanju glavnog državnog tajnika.