GOSPODARSKE MJERE MOSTA VEZANE UZ ESKALACIJU KORONAVIRUSA

Petrov: „Most predlaže paket mjera za očuvanje gospodarstva jer počinje borba za svako radno mjesto“

Zagreb, 13. ožujka 2020. – Most je danas na konferenciji za novinare iznio mjere za suzbijanje negativnih gospodarskih posljedica koronavirusa. Predsjednik Mosta Božo Petrov iznio je prijedloge, istaknuvši da je Most obuhvatio sve one koji će biti najjače pogođeni, od turističkih djelatnika do poljoprivrednika, svakog zaposlenika u realnom sektoru, jer počinje borba za svako radno mjesto i za hrvatsko gospodarstvo, te svi u tome trebaju sudjelovati.

Petrov je 12 mjera Mosta podijelio na opće, poduzetničke, vezane uz zaposlenike, turističke djelatnike i poljoprivrednike.

“Dvije mjere Most predlaže od kolovoza 2019., a to su ukinuti plaćanje akontacije poreza na dobit za kompanije, akontacije poreza na dohodak za obrtnike, te uvođenje olakšice za reinvestiranu dobit i ukidanje plaćanja poreza na dohodak kod isplate dobiti. Prva mjera vezana za aktualnu krizu je kreirati nacionalni fond iz kojeg će se plaćati potrebe za novim zapošljavanjima u sustavu zdravstva, civilne zaštite, socijalne skrbi i ostalih potrebnih službi koje su izravno uključenje u borbu protiv pandemije COVID-19. Uz to je potrebno pokriti troškove bolovanja od 14 dana za sve zaposlene koji zbog izloženosti COVID-19 nisu u mogućnosti raditi, te ukloniti administrativne barijere koje otežavaju rad od kuće. Nužno je svesti na najmanju moguću mjeru nekritične javne rashode, primjerice, (službena putovanja, popratne aktivnosti vezane uz predsjedanje Vijećem EU..) Roditeljima se može izaći u susret produljenjem prava na rodiljni dopust s 6 na 12 mjeseci, s pravom na isplatu pune plaće. Poduzetnicima pomoći i tako da se s bankama uskladi odgoda otplate kredita za građane i poduzetnike, te oslobodi plaćanja doprinosa za sve novozaposlene u razdoblju od 1. travnja do 31. prosinca 2020. Turističkim djelatnicima predlažemo produljiti prava iz mjere „stalni sezonac“ sa 6 na 12 mjeseci, a iznajmljivače tijekom 2020. privremeno osloboditi plaćanja paušalnog poreza na dohodak za iznajmljivače, te paušala boravišne pristojbe i članarina turističkim zajednicama. Za poljoprivrednike predlažemo u suradnji s Europskom komisijom osigurati veće iznose bespovratnih sredstava za poljoprivredu i usmjeriti ih OPGovima“, izložio je Petrov mjere Mosta.

Slaven Dobrović, predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu, osvrnuo se na činjenicu da je pandemija koronavirusa stvorila ozbljne poteškoće hrvatskom gospodarstvu, te je iznio primjer ozbiljnih trendova usporavanja gospodarske aktivnosti.

“Na primjeru drvoprerađivačkog sektora iz upravo provedene ankete među poslovnim subjektima, pokazuje da 60 posto anketiranih bilježi pad narudžbi za više od 20 posto, dok je tek 7 posto bez pada narudžbi. Potrebno je preokrenuti nakaradnu vanjsko trgovinsku bilacu Hrvatske u nečemu što sigurno možemo sami proizvesti, a to je hrana. Tu može itekako pomoći jačanje ekološke ili organske prozvodnje hrane u čemu Hrvatska ima iznimno velik, ali  neiskorišteni potencijal. Druga dobra mjera bila bi brže korištenje EU sredstava, na primjer, za konverziju 650 tisuća tona biorazgradivog otpada u 300 tisuća tona komposta godišnje koji bi se koristio u ovoj istoj ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji. Dakle, osim financijskih istrumenata, vrijeme je da Vlada prepozna da reforme u sektorima s jasno defiiranim politikama donose mnoge prednosti, smanjuju uvoz i jačaju domaći plasman roba i usluga”, izložio je Dobrović.