PETROV: „JEDINA PRAVA MJERA JE OTPIS POREZA I JAVNIH DAVANJA“

Zagreb, 19. ožujka 2020.Predsjednik Mosta Božo Petrov danas je u Hrvatskom saboru ponovio gospodarske mjere Mosta vezane za eskalaciju koronavirusa, istaknuvši da je prava mjera otpis poreza i javnih davanja, a ne odgoda. Amandmane koje je Most dao na mjere Vlade, a odbijeni su, Most će predložiti kao zakonske prijedloge.

Naglasak treba biti na otpisu javnih davanja, prije svega doprinosa na plaće onima koji su pogođeni krizom kako bi se zadržala radna mjesta, jer odgoda neće biti dovoljna. Most već dugo predlaže, a sada je to važnije nego ikad, ukidanje akontacije poreza na dobit za kompanije, oslobađanje poduzetnika od plaćanja doprinosa u tekućoj godini, a predlažemo i produljenje mjere pune plaće na porodiljnom na 12 mjeseci, kako bi majke mogle u ovakvoj situaciji ostati s djecom kod kuće. PDV država treba naplaćivati tek kada se poduzetnici naplate, a ne unaprijed, po izdanim računima. Predlažemo pokrivanje troškova bolovanja u iznosu pune plaće, te uvođenje naknada i potpora za skraćeno radno vrijeme. Ovo vrijeme, odgode, treba iskoristiti za dugoročne mjere i Most će se tome svakako posvetiti. Brojne male i mikro poduzetnike, obrtnike, turističke iznajmljivače, poljoprivrednike, ribare, čeka težak period i nastojat ćemo upravo njima pomoći jer počinje borba za svako radno mjesto, rekao je Petrov.

Zaključio je da je u ovoj situaciji ključno reducirati sve što nije neophodno na rashodovnoj strani proračuna, suzdržati se od nekritičkih javnih nabava, smanjiti materijalne rashode, te ugasiti sve što je nerentabilno i nije neophodno javnom sektoru, jer se jedino tako može pokazati solidarnost s poduzetnicima i zaposlenima u realnom sektoru.