MOST U SABORSKU PROCEDURU UPUĆUJE SEDAM ZAKONSKIH PRIJEDLOGA KOJIMA SU OBUHVAĆENE GOSPODARSKE MJERE

Zagreb, 1. travnja 2020. – Božo Petrov, predsjednik Mosta, predstavio je sedam zakonskih prijedloga, koji se upućuju u saborsku proceduru, a u njima su sadržane gospodarske mjere Mosta koje će biti nužno poduzeti zbog situcije nastale pandemijom koronavirusa. Uz Petrova je bio i Mislav Kraljević, voditelj Mostovog Savjeta za gospodarstvo, koji je na mjerama radio.

“Most u saborsku proceduru upućuje zakonske prijedloge koji obuhvaćaju sve one gospodarskemjere, koje je Most iznio još 13. ožujka. I tada, prije dva tjedna, i danas, jasno smo rekli ključnu poruku otpis, a ne odgoda! Vlada je tada zagovarala odgodu, a danas, koliko vidim, prihvaća Mostov  prijedlog o otpisu obveza, a ne odgodi! Most je prvi  govorio i da vlada malim i mikro poduzetnicima treba omogućiti bespovratna sredstva, a ne samo jeftino kreditiranje. To je slijedeće što bi Vlada trebala prihvatiti”, istaknuo je Petrov.

Petrov je pojasnio kako Most nije tražio samo ad-hoc rješenja za ovu situaciju i kako pomoći gospodarstvenicima zbog pandemije virusa, već je imao u vidu da je ovakva situacija koja prijeti dugotrajnom i teškom gospodarskom krizom, poticaj da promislimo koja rješenja je moguće trajno primjeniti. I to, prije svega, u poreznoj legislativi kako bi mogli implementirati stvarna porezna rasterećenja za poduzetnike i građane.

“Među zakonskim prijedlozima ističem Prijedlog izmjena i dopuna Općeg poreznog zakona, iako je predložena mjera privremena, a Most predlaže otpis svih obveza dospjelih u vrijeme posebnih okolnosti, kao i u razdoblju od 90 dana nakon prestanka posebnih okolnosti, definiranih zakonskim propisima proteklog tjedna. Smatramo da je ovaj zakon nužno žurno promjeniti i tražiti ćemo potporu kolegica i kolega iz ostalih stranaka kako bi se ovaj prijedlog žurno našao na dnevnom redu sabora i bio što prije usvojen”, rekao je Petrov.

Mislav Kraljević je istaknuo da se drugi prijedlog zakonskih promjena odnosi na promjene Zakona o porezu na dobit, gdje Most predlaže ukidanje plaćanja predujma poreza na dobit, kao i vraćanje u hrvatski porezni sustav olakšice za reinvestiranu dobit.

“Ovim izmjenama želimo pozitivno utjecati na likvidnost poreznih obveznika čime bismo im olakšali poslovanje u budućnosti. Također želimo novelirati i zakonske odredbe koje se tiču poreza na dohodak, tako da i obrtnike rasteretimo od obveze plaćanja akontacije poreza. U izmjenama i dopunama zakona predlažemo i ukidanje poreza na dividende i udjele u dobiti, koji posebno i nepravedno opterećuju male i srednje poduzetnike, jer sadašnje odredbe ih dovode u situaciju u kojoj plaćaju i porez na dobit i porez na dohodak. Od privremenih mjera iz ovog zakona ističemo onu po kojoj se u 2020. godini ne bi plaćao paušalni porez na dohodak za iznajmljivače u turizmu. Razmatramo i mogućnosti osnaživanja rada preko paušalnih obrta, nasuprot namjerama trenutne Vlade o nametanju dodatnih restrikcija u ovom području”, iznio je Kraljević.