ZAGREBAČKI MOST O POSLJEDICAMA POTRESA, ZAGREBAČKIM DIMNJACIMA I POSKUPLJENJU GROBNIH USLUGA

“U zgradi zagrebačke gradske uprave cvjeta industrija korupcije, a tijela državne vlasti koja bi to trebala suzbijati prave se gluhi, nijemi i slijepi“

Zagreb, 21. travnja 2020.Most NL Zagreb danas je na konferenciji za novinare ispred Gradskog poglavarstva istaknuo kako ni mjesec dana od potresa na terenu vlada stihija, nema uspostavljenog jasnog sustava, strukture i hijerarhije upravljanja krizom, a ukazali su i na drastično poskupljenje usluga na Gradskim grobljima. Govorili su prof. Slaven Dobrović, šef zagrebačkog Mosta, te članovi, Sandra Bartulović i Tomislav Jelić.

“U Zagrebu vlada neodgovorno, netransparentno i klijentelističko upravljanje koje predugo traje u svim sferama života, a ne smije se nastaviti u obnovi Zagreba. Upozorio bih i na stare, zidane dimnjake koji su prouzročili većinu štete u Donjem i Gornjem gradu i oko kojih se sada lome koplja. Pitanje koliko su nam oni potrebni osim zbog održavanja tradicionalne vizure gradskih krovova. Plin, makar najčistiji fosilni energent nije najbolja opcija za desetljeća pred nama, kao ni financiranje prilično skupih kondenzacijskih plinskih bojlera i rekonstrukcije dimnjaka. Treba dovesti raspoloživu vrelu vodu u centar grada I zato u zagrebačkom Mostu smatramo da je sada vrijeme da se strategijski pristupi i napravi zaokret prema niskougljičnim, ekološkim rješenjima za podmirenje toplinskih potreba. Pretvorimo centar grada u zelenu gradsku zonu, solarizirajmo krovove koliko to urbanisti dopuste i dovedimo centralizirano grijanje iz već postojećih visokoučinskih gradskih kogeneracija. Na takav centralizirani sustav lako je kasnije spojiti i geotermalnu energiju koja je Zagrebu također na raspolaganju, a postoje i sredstva koja bi se mogla u ovu svrhu mogla koristiti, a velik je rizik da do kraja 2023. ostati neiskorištena”, objasnio je Dobrović.
Arhitektica Sandra Bartulović istaknula je da Most NL Zagreb traži od Vlade RH i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja da po hitnom postupku prihvati i implementira sve primjedbe date od strane struke na Nacrt Zakona o obnovi Zagreba.

„Sramotno je da državni tajnik u ministarstvu, te primjedbe naziva opstrukcijom  obnove te arhitekte proziva akterima koji ne žele obnovu i otežavaju provedbu. Do danas, 30 dana nakon potresa, još uvijek nemamo formirano tijelo, koje su stručnjaci predložili, niti je u tijeku postupak. Na terenu vlada stihija, nema uspostavljenog jasnog sustava, strukture i hijerarhije upravljanja krizom. Umjesto toga, formiran je Savjet za pripremu Nacrta Zakona o obnovi Zagreba, sastavljen mahom od političkih funkcija, čija je ideja da se važeći zakoni, za potrebe obnove Zagreba, stave izvan snage. Takvo rješenje je nedopustivo jer otvara vrata netransparentnosti, te parcijalnim i pojedinačnim interesima. Važeći zakoni se trebaju poštovati, ali ih  treba poboljšati i osloboditi nepotrebnih procedura, na što je struka ukazivala i u vrijeme prije ove krize. Ovim potezima ministarstva na putu je priprema i donošenje novog „zakona o Gunji“, što je apsolutno neprihvatljivo. Već je previše štetnih zakona doneseno pod patronatom HNS-a“, rekla je Bartulović.

Tomislav Jelić, poznat po svome upornom ukazivanju na afere zagrebačke gradske vlasti, istaknuo je da u zgradi gradske uprave cvjeta industrija korupcije, a tijela državne vlasti koja bi tu korupciju trebala suzbijati prave se gluhi, nijemi i slijepi. Dužnosnici koji čine sustav domovinske sigurnosti, morat će na izborima politički odgovarati, ali Most će se zalagati i da se individualno kazneno odgovara zbog propusta nečinjenja.

„Cijene komunalnih usluga na prijedlog uprave trgovačkog društva potvrđuje predsjednik skupštine trgovačkog društva, a to je gradonačelnik Milan Bandić.On u maniri okorjelih totalitarnih tirana podiže cijene komunalnih usluga za više od sto posto, i to za djelatnost za koju građani nemaju alternative, a to su ukopi najmilijih i grobne pristojbe. Da Zagreb ima gradonačelnika zdrava razuma onda bi javna prava, proizašla od javnih površina, punila proračun, a ne privatne džepove njegovog krimogenog establishmenta. Po Zakonu o grobljima ako vlasnik grobnice ili grobnog mjesta 10 godina ne plati grobnu naknadu, to postaje vlasništvo groblja, a takva grobna mjesta idu samo odabranoj klijenteli, koja ih poslije preprodaje, a cijene dosežu i do 100 tisuća eura, ako su u neposrednoj blizini arkada. Nije li to isti obrazac kao i kod rujan festa, adventa i gotovo svih manifestacija“, upozorio je Jelić.

.