DANAS PREDSTAVLJEN MOSTOV ZAKON O LOKALNOJ I REGIONALNOJ SAMOUPRAVI

Grmoja: „Naša vizija Hrvatske je cjelovita Hrvatska, s jakim gradovima i općinama“

Zagreb 27. travnja 2020. – Most NL danas je na konferenciji za medije predstavio prijedlog Zakona o lokalnoj, područnoj i regionalnoj samoupravi. Saborski zastupnici Nikola Grmoja i Sonja Čikotić istaknuli su sve izmjene koje Most predlaže.

Grmoja je naglasio kako je ovo prvi put da je jedna politička opcija ideju reforme lokalne i regionalne samouprave pretočila u konkretan zakonski prijedlog.

„Posljednjih dana, posebno nakon što je izdano gotovo milijun e-propusnica, svi pričaju o potrebi teritorijalnog preustroja, a mi već dulje vrijeme s timom naših stručnjaka predvođenih  prof. Robertom Podolnjakom radimo na ovom zakonskom prijedlogu i smatramo da je sada idealno vrijeme da ga uputimo u proceduru. Radi se o organskom zakonu, za koji je  potrebna kvalificirana većina, a njime se znatno racionalizira sustav lokalne i regionalne samouprave“, rekao je Grmoja.

Istaknuo je kako je ovo prvi korak u smjeru ukidanja županija, jer ovaj zakon omogućuje da veći gradovi preuzmu ovlasti županija, a drugi korak je i konačno ukidanje.

„Ono što je naša vizija Hrvatske je cjelovita Hrvatska bez regija i županija. Znači ne regionalizaciji jer nikada Zadar ne bi pristao biti pod Splitom, nikada Rijeka ne bi pristala biti pod Pulom, a Dubrovnik ni pod kojim gradom, tako da je naša vizija Hrvatske cjelovita Hrvatska s jakim gradovima i općinama. Danas je jako popularno govoriti o regijama,  ali sam uvjeren da to nikad neće proći, a za teritorijalan ustroj potrebna je politička volja. Kada je Most pokazao politički volju, vrlo brzo je postao nepoželjan u vlasti“, naglasio je Grmoja.

Sonja Čikotić je iznijela izmjene i dopune zakona o lokalnoj i područnoj regionalnoj samoupravi, koje Most predlaže.

„Izmjene obuhvaćaju nekoliko ključnih promjena. Imamo jako veliki broj političara, jako veliki broj vijećnika, čak preko 8 350 vijećnika u ovom momentu, a provedbom ovog zakona taj broj bi se smanjio za preko 2 000 vijećnika. Isto tako, zakon predviđa i ukidanje naknade vijećnicima i propisuje način na koji se dodjeljuje vijećniku – to može biti samo i isključivo za onu sjednicu na kojoj je vijećnik bio prisutan. Također, predlaže se, a u tom smjeru ide i politika Mosta vezano za teritorijalni ustroj, da veliki gradovi i sjedišta županije s preko 35 000 stanovnika preuzmu ovlasti od županije. Znači u području zdravstva, socijalne skrbi, školstva, a predviđeno je i da općine i gradovi do 5 000 stanovnika, a njih je jako puno, nemaju profesionalnog dužnosnika nego da on bude volonter obzirom da bi veliki gradovi preuzeli dio poslova. Gradovi iznad 10 000 stanovnika mogli bi imati profesionalnog dužnosnika za vođenje grada. Ograničili smo i mandat čelnika, znači župana, gradonačelnika ili načelnika na dva mandata, kako bi ograničili da lokalni šerifi unatoč svojim sumnjivim poslovima budu birani i ponovno radili štetu. Ne bi više bilo zamjenika u brojnim jedinicama lokalne samouprave i ostali bi zamjenici samo za velike gradove – profesionalci“, objasnila je Čikotić.