NEOZBILJNO JE ODGOVORNOST ZA POHAĐANJE NASTAVE U ŠKOLAMA PREBACIVATI NA RODITELJE

 Zagreb, 29. travnja 2020. – Saborski zastupnici Mosta Sonja Čikotić i Marko Sladoljev na današnjoj su konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru istaknuli kako je ministrica  obrazovanja preuzela odgovornost za obrazovanje djece, pa je u najmanju ruku neprofesionalno u situaciji koronavirusa odluku o odlasku djece u školu prebacivati na roditelje.

Sladoljev je upozorio koliko je teško održati mjere socijalne distance u školi: “Svakome tko je radio u školi to je jasno, a ministrica bi trebala znati i da je nemoguće biti istodobno na dva mjesta, jer primjerice, škole kao što je moja škola Ante Kovačića, rade u tri smjene i u nižim razredima imaju 500 učenika na vrlo malom prostoru. Za to je odgovoran gradonačelnik Bandić kao osnivač. Vidim da se ministrica Divjak i gradonačelnik Bandić stalno prepucavaju preko medija. U Zagrebu je dodatno teška situacija i zbog potresa. U normalnoj državi bi gradonačelnik i ministrica donosili odluke u intresu građana i djece a ne preko medija optuživali jedno drugo za kaotično stanje u koje su nas sami doveli”, rekao je Sladoljev.

Čikotić je istaknula kako se od najave o početku nastave u školama, svakodnevno javljaju roditelji zabrinuti za zdravlje svoje djece, ali i šire obitelji.

Radi se o sustavu obrazovanja, naglasak je na sustavu, a upravo njega nema. Hoće li diljem Hrvatske učenici imati jednake prilike? Na koji način ce biti organiziran prijevoz djece? Na koji način će uvjeti biti osigurani u svim školama, ne samo oni materijalni već i nazočnost učitelja? Je li prije odluke napravljena analiza koje škole imaju uvjete koje nemaju? Odluke o pandemiji i upravljanje s pandemijom treba donositi struka. Točnije, ako su se na temelju procjene struke škole zatvorile, na takav isti način trebaju, ako su za to stvoreni uvjeti, biti i otvorene. Neozbiljno je, da ne upotrijebim težu riječ, na ovakav način prebacivati odgovornost na roditelje koji naravno žele najbolje za svoju djecu. Potrebno je jamčiti zdravstvenu sigurnost i sigurnost svih uvjeta za novonastalu situaciju. Neozbiljno je od vas kao čelnice resora prebacivati odgovornost na roditelje kao da se radi o izletu u Samobor”, rekla je Čikotić.