TIJEKOM OVE VLADE OBRAZOVANJE JE POSTALO ROBA KOJOM SE TRGUJE

Zagreb, 8. svibnja 2020. – Saborski zastupnici Mosta Nikola Grmoja i Marko Sladoljev danas su na konferenciji za novinare govorili o kaosu u hrvatskom školstvu koji je nastao zbog neodgovornosti Ministarstva obrazovanja i ministrice, a upozorili su i na lošu opremljenost škola, velik broj učenika i rad škola u tri smjene.

Nikola Grmoja rekao je kako su u epidemiji korona virusa problemi u školstvu postali posebno vidljivi, a zatim je naglasio: Obrazovanje je najvažniji sektor za društvo naše zemlje, ali nažalost, ono je tijekom ove Vlade postalo „šrot roba“ kojom se trguje. Vladajuća stranka je taj sektor prepustila HNS-u, a sad je u ovoj krizi vidljivo koliki je to bio eksperiment. Ministrica Divjak se ne snalazi i sva se odgovornost prebacuje na roditelje. Pokazalo se da je ministrica digla ruke jer zna da više ne će biti ministrica i da od HNS-a kao od političke stranke nema više ništa.“

Marko Sladoljev istaknuo je primjer OŠ Ante Kovačića u Španskom, koja je jedna od 14 škola u RH koja radi u tri smjene, pa je teško organizirati nastavu u uobičajenim uvjetima, a kamoli tijekom koronakrize i specijalnih mjera.

„U ovu školu na jesen će biti upisano 170 prvašića, što je hrvatski rekord, pa pozivam Vladu RH i grad Zagreb da iskažu svoju demografsku politiku gradnjom nove škole jer vrlo vjerojatno ne će biti druge mogućnosti nego će djeca morat ići u četvrtu smjenu, a to znači da će biti u školi do 21 sat. Pitanje oko ovog problema više sam puta postavio gradonačelniku, kao i ministrici Divjak, na što s njihove strane nije bilo nikakvog odaziva, a i sami roditelji godinama su pisali peticije gradonačelniku Bandiću. Ni njima nije odgovoreno iako projektna dokumentacija za novu školu postoji još od 2014. godine. Ministrica Divjak rekla je da je to problem osnivača škole, odnosno Grada Zagreba čime prebacuje lopticu na gradonačelnika Bandića. Mislim da bi ministricu Divjak moralo brinuti to što ova škola možda počinje raditi i u četvrtoj smjeni“, rekao je Sladoljev.

Na današnjoj konferenciji pridružile su se i članice Savjeta Mosta za obrazovanje Jelena Beroš i Marija Veronkica Cvjetković istaknuvši kako hrvatski odgojno-obrazovni sustav nikada nije bio na nižem stupnju kvalitete.

„Jasno je kako postojećim političkim, a ni gradskim, strukturama nije stalo do ovog bitnog resora. Porazne su činjenice o lošoj materijalno-tehnološkoj opremljenosti škola glavnog grada, a potres je tek potaknuo Gradski ured za obrazovanje da krene u obilaske svojih školskih ustanova i utvrđivanje realnog stanja. Osim toga, hitno treba prestati s grubim kršenjem Državnog pedagoškog standarda i omogućiti školskog psihologa za 130 000 osnovnoškolaca, te logopede i druge edukacijsko-rehabilitacijske suradnike. Diskriminira se učenike kojima je potreban asistent jer ga cijelu školsku godinu ne mogu pronaći obzirom da su nemotivirani niskom cijenom i satnicom. Takvoj djeci je otežano praćenje nastave, osobito tijekom online škole“, naglasila je Beroš.